Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Frida Benedikt, Kajaktivs nya medarbetare

Det var äventyret som förde Frida till Dala-Floda.

Nu är det älvens brus som håller henne kvar. I Forsgläntan ligger hennes lilla hus med magisk utsikt över en av byns forsar. Här hon har hittat sin plats på jorden, med den perfekta balansen mellan äventyr, spänning och vardaglig lunk.

Intill en annan fors i byn, Lissfors, ligger den nya arbetsplatsen. Men någon nykomling i Kajaktivs fikarum är hon inte, då hennes tidigare arbete delade kontorslokal. För aktivitetsföretaget Wild Sweden har hon skött bokningar, hållit kundkontakter, administrerat och planerat olika turer runt om i den svenska vildmarken. För Kajaktivs gäster och kajakelever är hon också ett bekant ansikte. Redan förra sommaren tog hon hand om gäster som var nyfikna på att prova på fors-, havs- eller SUP-paddling. Mycket av fritiden spenderas också i Lissfors. Mitt emot Kajaktiv i ett gammalt såghus är kanotklubben Floda Forsfarare inrymt. I föreningen hittade hon sammanhang, trygghet och tid för regelbunden träning som krävdes för att bli bekväm med att paddla i fors. Nu är hon en rutinerad och uppskattad ledare i klubben. Passionen för sporten tycker hon handlar mycket om gemenskap och samarbetet som krävs i forsen:

  • “Det spelar ingen roll vem du är, hur gammal du är eller vilket kön du har. Alla tar hand om varandra.”

Men att hon skulle fastna för forspaddling var långt ifrån självklart. I stället var det andra, mer traditionella lagsporter som hon ägnade sig åt under uppväxten i Borlänge. Mycket fotboll och basket blev det. I perioder hade hon upp till nio träningar i veckan plus matcher, minns hon. Men friluftslivet har också funnits med. I hemmet fanns alltid hund och familjen trivdes ute i naturen. Vintertid blev det en hel del skidåkning.

YH-utbildningen i turism i Orsa, SCoTT, Scandinavian College of Travel and Tourism, gav en stabil bas för att arbeta i turistbranschen. Utbildningen blev vägen in i branschen som gav möjlighet till en livsstil ute. Utbildningens praktikperioder tog henne med till spännande platser i världen. Med Rosa Bussarna åkte hon till 2011.

  • Det bästa med resan var aktiviteterna, att vara ute med människor i naturen, säger Frida.

Praktikperioden i Nepal guidade Frida gäster bland annat till Everest Base Camp. Det var också där hon kom i kontakt med forspaddling för första gången. Men kärlek vid första paddeltaget var det inte frågan om. Istället fortsatte hon att åka till Nepal för turistsäsongerna som infaller under höst och vår. I mellansäsongen guidade hon vintergäster som letat sig norrut till svenska Sapmi och ishotellet i Jukkasjärvi. Polarvinterns mörker gjorde det ljus som finns än mer speciellt; norrskenens magi och ljusets återkomst när de första solstrålarna nuddar huden igen..

Under tiden växte sig diffusa drömmar starkare. De handlade om att i naturen få vara FRI, insupa frisk LUFT och känna LIV. Men också längtan efter att ta ännu större steg utanför sin komfortzon. För de flesta stannar det vid en dröm, men för Frida blev drömmarna alltmer konkreta. 2016 blev hon antagen till Adventure Academy där hon fick äventyraren Ola Skinnarmo som mentor.

Äventyret kunde börja! Under tre månader tog hon sig genom Sverige på olika äventyrliga sätt, från norr till söder, från Treriksröset till Smygehuk. Färdmedlen var bland annat cykel och havskajak. Längs Klarälven färdades hon på flotte, Torneälvens forsar i gummibåt och Västerdalälven, från Vansbro till Dala-Floda i forskajak. En sträcka med 23 forsar.

  • Gjorde det för mig själv, men vill också dela med mig och lyfta Sverige, hur mycket det finns att göra, säger Frida.

Det var också genom äventyret som Frida fick kontakt med James på Kajaktiv.

Äventyret gick bra och helt utan några missöden.

  • Jag bara klarade av allting!

Men resan gav också ny insikt och en längtan efter en plats att slå sig till ro på; för att vara en del av vardagen behöver äventyret balanseras. I Dala-Floda har Frida funnit det hon sökte, en tillvaro där spänning och vardagsrutiner kan växelverka.

På Kajaktiv hoppas hon kunna hjälpa kunder att hitta rätt utrustning, vilket är viktigt för både upplevelse och säkerhet. Men Frida vill också dela med sig av den gemenskapen som finns i kanotsporten så att alla som vill ta steget att börja paddla kan känna sig trygga och välkomna.

Välkommen i gänget Frida!

Text: Annika Björndotter

Bild: Linda Staaf & James Venimore