Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Flytvästar

Längre ner på sidan förklarar vi mer om vad du ska tänka på vid köp av flytväst

Flytväst kajak

Flytväst barn

Flytväst fiske

Alla Flytvästar

Välja rätt flytväst

Att tänka på vid köp av flytväst

Det är viktigt att flytvästen sitter rätt

Det allra viktigaste är att flytvästen sitter bra. Det spelar ingen roll om du har en väst som har massor med flytkraft, om den hamnar på fel ställe. Har man en för stor väst kommer den att glida upp och flytkraften hamnar på tok för högt. Då blir det svårt att få upp benen till ytan när man ska simma och man guppar runt som ett flöte. Flytvästen ska sitta mer centrerat på kroppen så att man kan flyta horisontellt på vattnet. Då kan man röra sig och simma med västen på.

Det viktigaste spännet

Det viktigaste spännet på är det som hindrar västen från att flyta upp i ansiktet på den som ligger i vattnet. På paddlingsvästar har man ingen grenrem. Då är det extra viktigt att tänka på att de nedersta spännet ska hamna under revbenen. Eftersom bröstkorgen är “kilformad” hindras västen från att glida upp på kroppen. Spännet ska dras åt så pass att flytvästen hålls på plats, men ändå sitter bekvämt. Man ska kunna rycka i axelbandet och då ska den inte åka uppåt. Se till att kontrollera dina medpaddlares flytvästar innan ni ger er ut. Det är så lätt att glömma bort detaljerna när man vill komma ut på vattnet.

Hur länge håller en flytväst?

Flytvästar med hög kvalitet håller länge! Det är i längden billigare att köpa en bra flytväst än att köpa vad som kan verka som ett “klipp”. Kvaliteten på själva flytblocken är något som inte syns på utsidan. Det finns många flytvästar på marknaden där man har lagt all fokus på design och att flytvästen ska se tilltalande ut på utsidan. Men inuti sitter flytkroppar av materialsom inte har någon vidare livslängd. Tänk va mycket flytvästen ska tåla ändå. Saltvatten, sol, och yttre slitage.

Vad är det för skillnad på flytvästar för paddling och räddningsvästar?

En flytväst för paddling är gjort för att man ska kunna röra sig fritt både i kajaken och i vattnet. Den är gjort för att ge extra flytkraft för en simkunnig person som är vid medvetande. En räddningsväst är betyfligt större, den har krage och ska hålla en person vid ytan. En räddningsväst ska även kunna vända en medvetslös person rätt så personen inte flyter med ansiktet ner mot vattnet. Man ska inte blanda i hop flytvästar för paddling med rena räddningsvästar. En flytväst för paddlign ska alltid främja din rörelsefrihet när du paddlar.

Vad menas med N värde som ofta står i flytvästar?

Det är vanligt förekommande att man ser ett N på insidan av flytvästen. Det står för Newton och anger hur stor flytkraft västen ger. 50 N står på de flesta flytvästar för paddling. Det är 5 kilo lyftkraft och det räcker för att hålla en vuxen person uppe på ytan med god marginal. Det låter lite när man läser 5 kilo, men tänk då på att vi väger enormt mycket mindre i vattnet. Det är mycket flytkraft redan i våra kroppar. Flytvästar för forspaddling brukar har ca 70 Newton lyftkraft, det beror på att vattnet är mer turbulent i forsar. Vatten som innehåller mycket luftbubblor har sämre bärighet och då behövs en väst med större lyftkraft.

Olika typer av flytvästar för paddling

Det finns flera olika typer av flytvästar som passar olika bra beroende på vad du paddlar. Paddlar du havskajak vill man ha en väst som har lite fickor för snacks, mobiltelefon, gps, paddlelhandskar eller en mössa. Det kan även vara trevligt med ett fack för vätskesystem på ryggen. Det är extra användbart om man ofta paddlar i grupp. Då kan man dricka utan att man halkar efter, eller att gruppen behöver vänta. Alla har sitt egna behov av när man behöver fylla på med vätska. Den andra anledningen till att skaffa en flytväst med vätskesystem är att man kan dricka även när man paddlar i större vågor utan att behöva släppa paddeln. Det är inte bara havspaddlare som gillar att ha vätskesystem i flytvästen. Multisportare och surfskipaddlare har nästan alltid vätskesystem i västen. Flytvästar för motionspaddling är ofta mer avskalade och extra smidiga att röra sig i. Det är viktigt att västen inte hindrar bålrotationen som är så viktig för en effektiv framåtpaddling.

Forspaddlarens flytväst har helt andra krav

Västen måste ha bra bärighet i turbulent vatten. Den får gärna ha fickor där man kan få med sig säkerhetsutrustning, som karbiner och trissor. Västar för forspaddling är också mer rejält sydda, men då lite tyngre. Man ska kunna lyfta en person i axelbanden utan att sömmar spricker. Vissa forsvästar som till exempel Green Jacket från Astral är så pass kraftigt sydd att den fungerar som räddningssele ifall man skulle bli upphissad i en räddningshelikopter.