Flytväst barn

Safety first är ett välkänt uttryck och det är något vi alltid har med oss på Kajaktiv. Att vara säker på vattnet skall vara prio ett när man ger sig ut och du som förälder måste se till att barnen har rätt utrustning. En flytväst skall man alltid ha på sig om man är i närheten av vatten och en flytväst som sitter dåligt på ditt barn gör det inte bara svårt att paddla utan kan även utgöra vara riskfyllt. Därför har vi på Kajaktiv barnflytvästar som passar de flesta barn och ungdomar. Längre ner på sidan ger vi dig några tips på storlekar och modeller för att få den bästa flytvästen för små barn upp till ungdomar. 

Visa som Rutnät Lista

4 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Hiko Baby
  459,00 kr 540,00 kr
 2. Hiko Swift
  527,00 kr 620,00 kr
 3. Astral Willis 515
  1 346,40 kr 1 584,00 kr
 4. Hiko Aquatic
  1 462,00 kr 1 720,00 kr
Visa som Rutnät Lista

4 Varor

Per sida
Fallande ordning

Storleksguide för barnflytvästar

Storleken är väldigt viktig vid valet av väst för ditt barn, som tidigare påpekat så om ditt barn har en allt för stor flytväst kan det göra att hen inte flyter på rätt sätt i vattnet eller i värsta fall att flytvästen åker av! Man väljer flytväst efter barnets vikt (inte bröstmåttet, som det gör för vuxna).

   Flytväst för spädbarn: 5 till 15 kg

   Flytvästar för barn: 15 till 25 kg

   Flytvästar för ungdomar: 25 till 40 kg

För spädbarn och småbarn bör en flytväst ha följande

 • Vadderat huvudstöd för att hålla barnets huvud över vattnet och som vänder barnet till ryggläge.
 • Det är viktigt med ett handtag eller en rem för att lätt kunna lyfta upp barnet ur vattnet.
 • Grenband som hindrar flytvästen att åka upp över ansiktet och öronen.

Flytvästar för ungdomar har i stort sätt samma utförande som vuxnas västar, men det som är bra att tänka på är att ju fler remmar en flytväst har desto mer kan man justera den för optimal passform.

Olika typer av västar

Det finns fem olika kategorier för flytvästar, men de flesta barn och ungdomar bör använda en typ III USCG-godkänd modell. Flytvästar för spädbarn är ofta av en typ II-kategori.

Typ III

Flotationshjälpmedel. Dessa är lämpliga för olika sportaktiviteter och är den mest bekväma varianten för kontinuerlig användning och västen ger fri rörlighet. Dessa passar bra i vatten där du har nära till att hjälpa ditt barn om det behövs. Den här varianten vänder inte barnet automatisk i ryggläge utan de är designade så att barnet kan göra detta själv utan problem.

Typ II

Nära kust/strand-västar. Avsedda för lugnt vatten, där det finns en trolig chans för en snabb räddning. Västen vänder automatisk omedvetna upprätt men detta fungerar inte i alla fall.

Att tänka på när det är dags att ta på sig flytvästen

Precis som med en vuxens flytväst måste barnets flytväst också sitta som en smäck! Kontrollera passformen efter att barnet har satt på sig västen, testa att lyfta barnet i västen för att säkerställa att den sitter som den ska. Om flytvästen åker upp över ansiktet och öronen så sitter den för dåligt.

Det är viktigt att låta ditt barn lära känna flytvästen innan ni åker ut på en längre tur. Detta för att hen ska känna sig bekväm att bära den, det kan vara så att barnen obstruerar och vill ta av sig den. Bada, ha kul och uppmuntra till att använda flytvästen!