Flytväst kajak

Här hittar du alla våra kajakflytvästar specifikt för havskajakpaddling.

Visa som Rutnät Lista

15 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Hiko Flytväst Guardian 3D
  2 395,75 kr 2 590,00 kr
 2. NRS Flytväst Chinook - Red
  1 378,25 kr 1 490,00 kr
 3. NRS Flytväst Chinook Bayberry
  1 378,25 kr 1 490,00 kr
 4. Hiko Flytväst Cinch med bält
  1 655,75 kr 1 790,00 kr
 5. Hiko Mikmaq Flytväst
  1 267,25 kr 1 370,00 kr
 6. Hiko K Tour Flytväst
  684,50 kr 740,00 kr
 7. Hiko Guardian Flytväst
  1 990,00 kr 2 590,00 kr
 8. Hiko Aquatic
  1 591,00 kr 1 720,00 kr
 9. Hiko Cinch
  1 544,75 kr 1 670,00 kr
 10. Astral Blue Jacket
 11. Astral Green Jacket
  Betyg:
  100%
  2 496,58 kr 2 699,00 kr
 12. Hiko Stamina
  1 480,00 kr 1 600,00 kr
 13. Hiko Swift
  573,50 kr 620,00 kr
 14. Astral V-Tour
  1 526,25 kr 1 650,00 kr
 15. Astral Willis 515
  1 350,00 kr 1 584,00 kr
Visa som Rutnät Lista

15 Varor

Per sida
Fallande ordning

Vad är skillnaden mellan en flytväst för kajak med en flytväst för båt?

En flytväst för kajak är inte att jämföra med flytvästar för motorbåt eller segling. Skillnaden är stor på flera punkter och en bra kajakflytväst är kanske den mest underskattade utrustningen inom paddling. Flytvästar för kajakpaddling har en passform som är skuren efter hur man rör sig när man paddlar, och även när man simmar. Flytvästen för kajakpaddling ska aldrig vara ett hinder för rörelsefriheten. Många flytvästar för kajak har en “lägre” passform d.v.s att flytkuddarna sitter längre ned runt midjan, detta gör att du inte har något i vägen när du ska paddla. En flytväst för båt är ofta större och har mer av en väst-form (som plagget), rörelsefriheten är inte densamma.

Hur länge håller en kajakväst?

Som så många andra gånger blir svaret “det beror på”. Det som sliter mest på en kajakflytväst är sol och saltvatten. Paddlar man mycket på västkusten ska man vara noggrann med att skölja av sin kajakflytväst med sötvatten när man har paddlat. Det är stor skillnad på kvalitet mellan kajakflytvästar och de billigare slits ut mycket snabbare. Som mycket annat, så får man faktiskt vad man betalar för. En bra flytväst för kajakpaddling kostar en slant och det är därför viktigt att pröva ut den noggrant så man hittar en väst man kan trivas med under många år.

För och nackdelar med kajakvästar

Fördelar:

 • Lågt underhåll: Som redan nämnts ovan, förutom att hålla din flytväst ren och i skuggan när du förvarar den så kräver en flytväst för kajak inte något särskilt underhåll.

 • Ständig flytkraft: Det enda du behöver tänka på är att ta på dig västen på ett korrekt sätt och spänna fast den med de remmar som finns. Du behöver inte aktivera flytvästen på något speciellt sätt för att få flytkraften att fungera.

 • Mångsidiga: En flytväst för kajak kan även användas till andra aktiviteter som till exempel kanotpaddling, SUP, vattenskidor och fiske.

 • Fickor: De flesta flytvästar för kajak har fickor för att lätt komma åt snacks, verktyg, solkräm, nödutrustning, fiskeutrustning etc.

Nackdelar:

 • Klumpiga: Vissa tycker att flytvästar för kajak kan vara klumpiga och inte har tillräcklig rörelsefrihet, speciellt vid SUP-paddling.

 • Varma: På varma sommardagar kan det bli ganska varmt med en flytväst på. Som tur är det oftast inte allt för svårt att svalka av sig.

Uppblåsbara flytvästar

Uppblåsbara flytvästar är en nyare grupp av flytvästar där de finns både traditionella västar men även midjeväskor med inbyggda uppblåsbara flottörer.
Dessa flytvästar kan användas för kanot och kajakpaddling eller SUP-paddling. Dessa flytvästar är mycket minimalistiska och är ofta bekväma att använda. Uppblåsbara flytvästar är märkta med en typ III eller typ V USCG-standard, beroende på designen.
Uppblåsbara flytvästar har två olika sätt att blåsas upp, antingen manuellt eller automatiskt. På det manuella sättet så drar man ofta i ett snöre som utlöser en CO2 gastub som sedan blåser upp västen. På det automatiska sättet så blåser västen upp sig automatiskt när den hamnar i vatten. Den manuella mekaniken är att föredra för sporter som kanot och kajakpaddling samt SUP-paddling då det ofta händer att man blir blöt!

Fördelar med uppblåsbara flytvästar

 • Bekväma: Den slimmade designen är inte ivägen när man ska paddla vilket ger en mycket bra rörelsefrihet.

 • Mindre varma: Eftersom uppblåsbara flytvästar inte täcker så mycket av kroppen blir man inte lika varm en solig sommardag.

Nackdelar med uppblåsbara flytvästar

 • De kräver uppblåsning: Det är extremt viktigt att komma ihåg att flytvästen inte har någon funktion alls om den inte fylls med luft och är därmed inte en flytväst i sin natur. I ett scenario där du är skadad eller medvetslös och bär en uppblåsbar flytväst med manuell uppblåsning så har du stora problem och risker som kan vara livshotande.

 • De kräver underhåll: Efter att en uppblåsbar flytväst har använts måste gastuben bytas ut och det är viktigt att rengöra västen och för att se till att den fungerar som tänkt.

 • Inte för alla: Uppblåsbara flytvästar skall inte användas för extremsporter som forspaddling, havssurf eller vattenskidåkning. De är även inte rekommenderade att användas av barn under 16 års ålder eller för personer som inte har goda simkunskaper.

Vi på Kajaktiv rekommenderar alltid en flytväst med flytkuddar för att inte kompromissa säkerheten. Om du har fler frågor kring flytvästar för kajak så tveka inte på att höra av dig så hjälper vi dig.