Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Forskajaker

Här hittar du en god variation av kajaker för olika typer av forspaddling

Om forspaddling

Om forspaddling och olika forskajaker

Forspaddling är en sport för dem som älskar vatten. Vissa hävdar att det är den mest konstnärliga typen av paddling att paddla forskajak handlar om att lära sig förmågan att hantera forskajaken för att kunna navigera sig ner för älven och dess närliggande natur.

Att paddla forskajak handlar även om att uppleva vattnets kontinuerliga flöde och att upptäcka fantastiska miljöer som annars kan vara mycket otillgängliga. Många har upplevt vattnets krafter någon gång men en fors är kanske det bästa exemplet för att illustrera detta. För att kunna manövrera sig i detta vilda vatten designas forskajakerna på ett sådant sätt så att paddlaren kan dra nytta av kraften i strömmarna.

Forskajakens historia

Forspaddling började tidigt på 1900-talet i Tyskland då de första modellerna togs fram. Dessa forskajaker möjliggjorde äventyrare att upptäcka floder och kanjoner som aldrig tidigare skådats av människor. Den första designen av forskajak var inte bara tillverkade till för att paddla i forsen med fokus låg också på att de skulle vara lätta att transportera och prisvärda.Paddlingen fortsatte att utvecklas under 1900-talet och 1955 gjordes den första forskajaken i polyester. Dessa kajaker möttes med en den skepticism men när personbilen blev allt mer vanlig under samma period blev dessa kajaker mer och mer populära. Nästa viktiga årtal var 1973 då den första forskajaken i polyeten (PE-plast) tillverkades i Kalifornien detta var revolutionerande för sporten. Forskajaker i plast har en helt annan nivå av hållbarhet än de tidigare materialen och detta gjorde att paddlaren inte längre behövde reparera sin kajak efter varje paddeltur.Med dessa forskajaker kunde man nu manövrera sig ned för forsar på ett nytt sätt och svårare forsar blev tillgängliga för mindre erfarna personer. 1980 introducerade Prijon plastkajaker till Europa och idag är marknaden dominerad av forskajaker i plast.

Att paddla fors kan jämföras med skidåkning och på samma sätt som det finns olika typer av skidor finns det olika typer av forskajaker för olika ändamål. Nedan följer några exempel på typer genar där kajakerna skiljer sig åt i utförande.

Slalom

Slalom är en teknisk och styrke/konditionskrävande tävlingsgren av forspaddling det är även den enda grenen som är med i de olympiska spelen. Tävlande försöker ta sig fram från toppen till botten av en fors så fort som möjligt samtidigt som man på ett korrekt sätt passerar portar antingen nedströms eller uppströms. Det finns vanligtvis 18-25 portar i en bana som måste tas i en sekventiell ordning. I slalom använder man ofta lätta kajaker i kolfiber som är designade för att vara så snabba som möjligt men samtidigt lätta manövrera för att snabbt kunna svänga i forsen.

Freestyle

Den gren då det handlar om att utföra trick i forskajaken antingen i på en våg eller i en vals. Här gäller det att vara explosiv kontrollerad och koordinerad. En tävling i freestyle går på en bestämd plats i forsen och det gäller för den tävlande att utföra så många olika trick som möjligt på 45 sekunder. Tricken är oftast horisontella eller vertikala rotationer av kajaken och ju mer komplicerade de är desto mer poäng får du. En typiskt forskajak som används inom freestyle är kort (upp till 2 m) gjord av plast eller kolfiber och har lite volym i fronten och aktern. Freestyle är även populärt även om man inte är tävlingsinriktad. Att leka sig ner för forsen och surfa vågor är fantastiskt kul och detta kanske görs bäst med forskajaker som kallas river-play. De är aningen längre än freestylekajakerna och har lite mer volym.

Creeking

Creeking är den typen av paddling med forskajak som kan jämföras med extremskidåkning. När man “creekar” paddlar man ofta forsar i mellan klass III och VI det kan vara allt mellan stora forsar med mycket vatten till mindre älvar men som har mycket fallhöjd. En typisk forskajak för creeking är mellan 240 och 280 cm har mycket volym för att flyta högt i vattnet samt “rocker” för att se till att kajaken inte gräver ner sig i vattnet när paddlaren tar sig förbi hinder i forsen. Slutligen för att man ska ta sig ner för forsen på ett säkert sätt är det viktigt att man har utrustning som passar just för ditt ändamål och att hitta rätt bland alla olika forskajaker är inte alltid lätt.

Är det en freestylekajak riverplay riverrunner creekkajak eller en hybridkajak du behöver? Vi vägleder dig när du ska köpa forskajak så att den passar dig på bästa sätt. Allt för att så att du ska ha så roligt som möjligt på vattnet!