Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Havskajaker

Här hittar du kajaker av bästa kvalitet från Prijon

Om havs- och långfärdskajaker

Få saker är så fridfullt som att paddla kajak, att lämna vardagsstress och arbetsvecka för att stilla glida fram över vattnet. Sätta kurs mot en skyddad lägerplats, laga god mat och njuta av att ha naturen som närmsta granne. Det behöver inte alltid bli en expedition till Lofotens yttre öar utan kan lika gärna vara en fin tur i trakterna där du bor. Längre ner på sidan kan du läsa specifikt om havskajaker och hur de är utformade.

Havskajaker eller långfärdskajaker är gjorda för att paddlas på öppet vatten, sjöar, älvar och förstås på havet. Havskajaker är oftast mellan 3-6 meter och finns i många olika utföranden och varianter men de karaktäristiska dragen för en havskajak är att de är lätta att hålla kursen med, det finns ofta gott om packutrymme och är bekväma att sitta i för långa turer på vattnet.

Primär och sekundär stabilitet

Dessa termer är ofta förekommande när man pratar om havskajaker. Stabiliteten hos en kajak påverkas hur skrovet är format och för att förstå hur utformandet av skrovet påverkar stabiliteten så delar man in dessa i två grupper.
Primär stabilitet syftar till hur stadig havskajaken är när man sitter på platt vatten och sekundär stabilitet är hur stabil den är när man kantar kajaken. Detta gör att vissa modeller kommer att kännas ranka på platt vatten men stabila när det blåser upp och vice versa.

Skrovformer

  • Trihedral: Ett av Prijons signum. Den här formen på skrovet är unik på sitt sätt då du får en god initial stabilitet av den platta botten men också en god sekundär stabilitet som gör att du känner dig trygg även när du kantar kajaken. Detta gör att Prijons kajaker får det bästa av ett platt skrov och ett v-format skrov.

  • Runt skrov: Havskajaker med runt skrov gör att havskajaken är mycket lättdrivna och snabba. Den runda formen minimerar friktionen i vattnet och gör kajaken lätt att manövrera. Dessa havskajaker har oftast mer sekundär än primär stabilitet.

  • V-format skrov: Havskajaker med v-format skrov har bättre kursstabilitet jämfört med havskajaker med runt skrov då de skär ned i vattnet och därmed ligger stabilare. Nackdelen med dessa skrov är att de är inte lika lätta att manövrera och kan kännas ranka i och med att de har bättre sekundär än primär stabilitet. Havskajaker med v-format
    skrov är generellt snabba kajaker!

  • Platt skrov: Havskajaker med platt skrov kan användas i många olika användningsområden, de ger en god kombination av manövrerbarhet och primär stabilitet.

Rocker

Ofta när man pratar om formen på en havskajak så nämns rocker. Rocker är termen för hur “böjd” kajaken är från fören till aktern, t.ex. En surfski har lite rocker men en havskajak för surf har ofta mycket rocker därav “bananformen”. Det som är viktigt att ha koll på är att ju mer rocker en kajak har desto lättare är det att manövrera kajaken, du kan lättare svänga den då det är mindre kajak som ligger i vattnet. Det medför ju också att kajaker med mycket rocker har inte lika bra kursstabilitet som kajaker med lite eller ingen rocker och oftast inte lika lättdrivna.

Förutom dessa karaktäriserande drag hos en havskajak så rekommenderar vi att läsa vår fullständiga guide på vad som är bra att tänka på när man ska välja kajak!