Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Kanoter / Kanadensare

Här hittar du kanoter av högsta kvalitet från Silverbirch och Exo

Att paddla kanot

I Sverige och Skandinavien har den klassiska kanoten en lång tradition. Med det rika system av sjöar, älvar och andra vattendrag är det kanske inte så förvånande. Även om vattendragen i stort är oförändrade så har kanoten fortsatt att utvecklas både design- och materialmässigt.

Det finns också ett bredare utbud av kanoter med modeller som lämpar sig väl för en familjetur i Värmland till modeller som är gjorda för solo-paddling i avancerade forsar.

Här följer en allmän guide till kanotpaddling. Om det är något du funderar över så tveka inte att höra av dig till oss för mer personlig rådgivning. Om du vill ha kanoten i andra färger eller utrustad på ett specifikt sätt så kan vi också hjälpa dig med det.

Olika typ av kanoter

Allround: Dessa kanoter är ofta mellan 4,5m och 4,9m långa med en välavvägd design där stabilitet och paddlingsegenskaper prioriterats. Med en lätt rocker är de lättpaddlade och kursstabila oavsett om du paddlar själv eller i ett par. Rockern är avvägd så att kanoten fortfarande är enkel att svänga.

Touring: Dessa modeller påminner mycket om allroundkanoterna, men är ofta något längre för ökad en ökad packvolym. Denna kommer också väl till pass om du vill ta extra passagerare eller barn med dig till exempel.

Fors: Denna kategori av kanoter kan delas upp i två grupper; en typ som är gjord för långfärdspaddling med inslag av fors och en typ som är gjord för avancerad forspaddling. Den förstnämnda typen av paddling kan oftast genomföras med en allround- eller tur-kanot, och det inte handlar om forsar svårare än klass II-III. Som alltid gäller att vara försiktig och reka forspartierna innan. Du behöver också säkerställa att du har anpassad utrustning, surrad packning och extra flytkroppar i kanoten. Flytvästen, ska som alltid, sitta på och en hjälm är något vi också rekommenderar.

De flesta kanoter kan paddlas solo, men det finns kortare modeller som primärt är gjorda just för att paddlas ensam. Det finns också modeller med en tydligare rocker, högre sidor, och bättre manöveregenskaper för att du ska kunna paddla mer avancerade forsar.

Material

Idag är det vanligaste materialet polyethylene eller “PE”. I gjutningsprocessen läggs plasten i ett eller flera lager. Generellt sett är enkellager mer slitstarkt medan flera lager ger en lättare och styvare konstruktion med inbyggd flytkraft. Värt att notera är att det finns flera olika varianter av flerlagerskonstruktioner från Silverbirch såsom Duocore och Featherlight.

För entusiasten finns det också kanoter gjorda i trä eller laminat. Ofta är dessa hemmabyggen eller specialbyggen med en betydligt högre prislapp. Det är kanoter som är ömtåligare och mindre slitstarka, men samtidigt både lättare att paddla och att lyfta.

Kurser

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din kanotupplevelse så kan vi varmt rekommendera en introduktionskurs med Next Step på stilla och strömmande vatten. För dig som vill ha lite mer adrenalin erbjuder vi en forspaddlingskurs med kajak som ger dig grundläggande forskunskaper.

Om Silverbirch

Silverbirch ligger vackert beläget i Norfolk på den engelska ostkusten. Här utvecklas och tillverkas kanoterna av ett passionerat team paddlare som hela tiden försöker att förfina och förbättra upplevelsen för dig som paddlare.

Silverbirch har både resurserna och kompetensen inhouse, för att hantera material och design för det allt bredare sortimentet av högpresterande modeller. Man är också kända för att ha en kundservice i världsklass och till sin hjälp har de ett nätverk av återförsäljare och ambassadörer världen över.