Personlig service: 024122361 • Frågor och svarFrakt och köpvillkorIntegritetspolicy • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Kajakkapell / Transportkapell

Håll dig torr och varm med våra kapell för kajaker från Hiko och Prijon

Storleksguide »

Meny

Alla Kajakkapell

Håll dig torr och varm med våra kajakkapell

Om våra kajakkapell

Kapell till kajaken är ingår i grundutrustningen och är både viktig för bekvämligheten och säkerheten.

Många nybörjare tänker att kapellet gör att man sitter fast i kajaken. Det är mer av en mental känsla. Ett kajakkapell i rätt storlek är både enkelt att ta på och av kajaken. Det kommer hålla dig torr när du paddlar och gör att du kan paddla säkert. Det finns kajakkapell för olika sittbrunnsstorlekar och olika typ av paddling. Det viktigaste är att du hittar ett kapell som hittar din kajak och paddelstil. Kapellet ska passa sittbrunnen utan att vara för besvärligt att få dit. Samtidigt ska det sitta så pass sträckt att du slipper få en stor pöl med vatten runt midjan. Det finns ett par olika typer av kajakkapell.

Nylonkapell

Nylonkapell är den typen av kajakkapell som är enklast att ta på och av sittbrunnen. Kapellet är därför oftast favoriten hos nybörjare eller turpaddlare som vill kunna hålla vattenstänk borta, men vill känna sig trygga och bekväma med att kapellet är lätt att få av sittbrunnen. Den här typen är också den som torkar fortast. När det gäller nylonkapell är passformen extra viktig eftersom nylonkapellt saknar stretch i materialet.

Neoprenkapell

Neoprenkapell sitter mer sträckt och passar fler sittbrunnstorlekar i och med att det är stretch i materialet. Det fina med den här typen av kajakkapell är att det ger en sträckt yta som hindrar vatten från att samlas i knät på dig. Det finns flera typer av kajakkapell i neopren. En del är lite kraftigare sitter tightare runt sittbrunnen. Det är bra om man ska paddla mycket i stora vågor, surfa och rolla mycket. Det finns även kajakapell i neopren som inte sitter så tight. Det passar den som vill ha flexibiliteten av att kapellet passar många kajaker och att kapellet ska vara enkelt att ta på och av. En del tror att neopren inte är vattentätt, det är fel. Neoprenkapell är helt vattentäta. Däremot har alla neoprenkapell ett skyddande tyg som suger upp lite vatten och därför torkar den här typen av kapell långsammare än nylonkapellet.

Kapell för forspaddling

Kajakkapell för forspaddling ställer större krav på att hålla vattnet ute. Det är utestlutande neoprenkapell som används i forspaddling och de har oftast en grövre gummicord som greppar sittbrunnen ordentligt. Det är även vanligt att man använder ett forskapell till havskajaker också om man paddlar i större vatten, surfar och leker. Att kapellet sitter ordentligt är en väldigt viktig säkerhetsaspekt i stökigt vatten. Om sittbunnsskapellet lostnar av misstag, när det inte borde göra det, kan man få en otrevlig simning. Kapell för forspaddling har ofta extra bra grepp för att hålla fast runt plastkajakernas rundade sittbrunnssarg. Du som är nybörjare kan dock vara lugn. Det finns även neoprenkapell som är enkla att ta av och på, och som inte sitter fast så hårt. Man ska alltid känna sig trygg med i sittbrunnen.

Transportkapell

Transportkapell är ett heltäckande sittbrunnskapell som har två primära användningsområden. Det ena är precis som namnet låter, när man transporterar kajaken. Det andra är när man vill slippa både regn och ovälkomna gäster i sittbrunnen under natten. När man använder transportkapell under transport kan man få ner bränsleförbrukningen på bilen lite grann så vindfånget blir lite lägre. Man slipper även att få in massa vatten i sittbrunnen om det regnar. Det är många som tar med sig sitt transportkapell på långturen och täcker över sittbrunnen på natten. Det är skönt att ha en torr sittbrunn på morgonen när man ska börja paddla igen. Sen kan det vara skönt att slippa upptäcka att en spindel kryper på benet när man sitter där ute på vattnet, bara för att man inte kunde täcka över sittbrunnen med ett kapell över natten.

Kapell till motionskajak

Det finns så kallade motionskapell eller kajakkapell gjorda för att endast skydda mot lättare stänk. När man paddlar en motionskajak eller multisportkajak på sommaren vill man gärna slippa stänga in all värme i sittbrunnen. Det blir ofta för svettigt om benen.

Så mäter du sittbrunnen för att veta vilket kajakkapell som passar din kajak

Har du som många andra redan en kajak och behöver förnya ditt utslitna kajakkapell? Vi hjälper dig självklart att hitta ett kapell som passar din kajak. Det För att underlätta kan du mäta sittbrunnens yttermått med en tumstock. Notera hur lång sittbrunnen är, och hur bred den är. Sen är också formen på sittbrunnen av betydelse. Ta måtten och ring oss om du är osäker. Vi hjälper dig att ta reda på vilket kajakkapell som borde passa din kajak allra bäst. Äger du en kajak av som vi redan säljer, vet vi exakt vilket kapell som passar till din kajak.