Forspaddlar

Inom forspaddling är det forspaddeln som styr kajaken, och det är kanske den största skillnaden från havspaddling där det även handlar mycket om vart man lägger vikten i kajaken och hur man lutar den. Din forspaddel blir kraftöverföringen från kropp till vatten och det är extra viktigt att du hittar en forspaddel som passar just dig och din paddelstil. Forspaddlar kommer i många olika former och material och det är viktigt att veta skillnaden mellan dessa.

Visa som Rutnät Lista

9 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. TNP Aker röd blad glas skaft 2 delad 45°
  3 600,00 kr
 2. TNP Rapa Light 2 delad fors paddel glas skaft Gul
 3. TNP Rapa Gul Glas 4 delad
  1 870,00 kr
 4. TNP Aker glas skaft 2 delad 30°
  Betyg:
  100%
 5. TNP Jago
  1 110,00 kr
Visa som Rutnät Lista

9 Varor

Per sida
Fallande ordning

Längden på forspaddeln

Innan vi går in på de olika materialen, skaft och blad så är det absolut nödvändigt att man har en paddel som har rätt längd. Att använda en forspaddel med fel längd leder till att när paddlaren drar vissa drag sätter hen kroppen i fel position vilket leder till att vikten blir felplacerad som sedan påverkar balansen. En annan konsekvens av att ha en för kort forspaddel är att man inte utnyttjar den maximala kraft man kan få, genom att man helt enkelt inte når eller kan på ett korrekt sätt genomföra paddeldraget.

Nedan har vi sammanställt en tabell för forspaddlar med riktlinjer för de olika längderna som finns. Vissa avvikelser kan förekomma om paddelbladet är väldigt stort eller litet.

Din längd i cm

Rekommenderad paddellängd för
Freestyle/Riverplay

Rekommenderad paddellängd för
Riverrun/Kajakcross

150

186 cm

192 cm

160

188 cm

194 cm

170

191 cm

196 cm

180

194 cm

198 cm

190

197 cm

200 cm

195+

200 cm

203 cm

När du har hittat rätt längd är det viktigt att du väljer ett paddelblad med rätt storlek. Forspaddlars blad skiljer sig beroende på vilken typ av paddling man har tänkt att använda den till vi går igenom de tre vanligaste designerna på paddelblad för forspaddlar.

Paddelblad för riverrunning och creeking

Bladet på forspaddlar för riverrunning utmärker sig oftast genom att ha en tydlig spets och mycket bladyta på den övre halvan av paddelbladet. Designen är optimerad för ett så bra framåtdrag som möjligt vilket gör att du kommer lättare upp i den fart du behöver för att komma igenom eller ta dig runt alla hinder i forsen.

Freestyleblad

När man paddlar freestyle handlar det ofta om att vara så explosiv som möjligt, och för att få maximal kraft för att rotera kajaken är det fördelaktigt om man har en forspaddel med stort blad. Forspaddlar för freestyle designas oftast med något som kallas nedåtvända blad, detta innebär att det är mer bladyta på den nedre halvan av bladet (närmast skaftet) som underlättar när man använder paddeln som roder eller när man utför svepande drag.

Raceblad

Bladformen på forspaddlar gjorda för racing skiljer sig från designen på riverrunningblad där bladen ligger i linje med skaftet. Dessa paddlar har istället ett blad som är placerat under själva skaftet, detta gör att du som paddlare får bättre grepp i vattnet och ett kraftfullare samt stabilare framåtdrag.  

Forspaddelbladets storlek

Nu när vi har en grundläggande förståelse för forspaddelns längd och designen av olika blad är det sista steget att hitta en bladstorlek som passar just din kroppsform och paddelförmåga.

 • Litet och lågvinklat blad passar bra till mindre paddlare.
 • Medelstort blad passar bra till personer med en genomsnittlig kroppsbyggnad. Detta blad passar de allra flesta personerna.
 • Stort och högvinklat blad är ideellt för den stora paddlaren eller den som är stark och bra kondition.

Nu hoppas vi att du har fått en grundläggande förståelse för hur forspaddeln fungerar och vad som är bra att tänka på när du ska köpa forspaddel. Om du har några frågor angående forspaddlar så tveka inte att höra av dig till oss!