Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Kajakpaddlar

Här hittar du våra kajakpaddlar för långfärdspaddling

Storleksguide »

Alla Kajakpaddlar

Välj rätt kajakpaddel

Hitta den paddel som passar dig

Vikt och material

Den viktigaste egenskapen hos en paddel är förmodligen vikten. Föreställ dig att du håller din paddel rakt ut från kroppen. Naturligtvis kommer du att kunna hålla din paddel i upprätt vinkel under en längre tid men bara om den inte väger för mycket. Detta exempel kan man enkelt överföra till en längre paddelfärd. Om din paddel väger 800 gr kommer du att vara piggare och orka mer än om den väger 1400 gr. Naturligtvis finns det även nackdelar med en lätt paddel. En av dessa är att den kostar betydligt mer på grund av avancerade tillverkningsmetoder och bättre material. En annan är att det kan kännas som att man tappar kontrollen med en lätt paddel i kraftig vind. En riktigt lätt paddel väger under 800 gr, de flesta paddlar väger mellan 900 och 1100 gr men det finns också paddlar som väger upp emot 1500 gr.

Man bör även ta hänsyn till att en lättare paddel med tiden oftast får försämrad styrka och hållbarhet såväl vad gäller blad som skaft (lättare paddel = mindre material). Detta är en av anledningarna till varför det säljs mest av paddlar kring 800-1100 gr.

Vid tillverkningen av bladen på en paddel finns det flera metoder. Mestadels använder man sig av antingen injicerad plast eller laminering av fibermaterial.

När man injicerar plast sprutar man in plast i en form. Denna metod är ett relativt billigt sätt att tillverka blad eftersom man kan göra flera blad på samma gång samtidigt som materialet är relativt billigt. Dessa paddlar har däremot en tendens till att bli lite tyngre eftersom man behöver mer material för att göra bladen hållbarare.

Under den senaste tiden har tillverkarna börjat blanda plasten med glasfiber eller kolfiber för att göra bladen tunnare och få ner såväl materialåtgången som vikten. Vid tillverkning av laminerade blad lägger man ett antal lager av fibermaterial som exempelvis glasfiber, kol/aramid eller kolfiber i en form och låter varje lager bli indränkt i plast som exempelvis epoxi. När man fyllt formen stängs den för härdning av materialet. Denna metod kräver mycket vad gäller kunnande, tid och material. Detta är även anledningen till att dessa paddlar oftast är betydligt dyrare än de injicerade.

En tredje och inte allt för vanlig metod är att tillverka laminerade träpaddlar. Dessa är oftast lite tyngre än de traditionellt laminerade paddlarna men fördelen är att de är varmare att hålla i när det är kallt ute. Efter några år av konstant tillbakagång håller träpaddlar idag på att växa sig starkare tack vare entusiastiska hemmabyggare och paddlare i traditionella eskimåkajaker.

Paddelskaftet

De flesta skaft är runda med undantag för vissa laminerade paddlar och träpaddlar. Orsaken till detta är att skaftet ska vara skönt att hålla i och att formen ger maximal styrka i skaftet. De vanligaste materialen är aluminium (den enklaste kvalitén), glasfiber (mellanklassen) samt kolfiber och kolfiber/aramid (lyxvarianten).

Även vad gäller skaften märker man att vikt och hållbarhet delvis går hand i hand. Skaft som är tillverkade i kolfiber är oftast väldigt lätta och styva – en fördel när man vill ha maximal kraft från draget för att komma fram snabbt. Nackdelen är att dessa skaft går av ganska lätt och i längden kan både axlar och handleder ta stryk. Denna nackdel är anledningen till att de flesta långfärdspaddlare föredrar ett skaft tillverkat av de mer flexibla materialen som glasfiber eller kolfiber/aramid.

För att öka kontrollen på paddeln har många skaft en oval del där högerhanden (vid högervridna paddlar) hamnar. Den ovala delen är vriden 85-90° mot bladet och kallas för kontrollgrepp. Tack vare detta kontrollgrepp vet du när paddeln är i rätt vinkel.

Böjt skaft eller ”crank shaft” har blivit väldigt populärt under de senaste åren. Ursprungligen kommer detta skaft från slalompaddlingen där de utvecklades för att skapa mindre belastning på handleden vid explosiva paddeltag. Numera ser även många långfärdspaddlare fördelarna med böjt skaft. Tack vare att skaftet är böjt kommer händerna i en position som avlastar handlederna vilket skapar mindre förslitning och smärta. Nackdelar med böjda skaft är att de ofta väger lite mer och att de blir ömtåligare än de raka skaften.

Paddelbladet

Den nästa viktiga faktorn är bladet och dess form. Vi kommer att beskriva bladets yttre form, genomskärningen av bladet och slutligen hur en vingpaddel fungerar. De flesta långfärdspaddlar har en asymmetrisk eller droppformad design. Den asymmetriska formen finns oftast på blad som är lite bredare medan den droppformade designen oftast förekommer på smalare blad.

a) Ett bredare blad (ca 19-20 cm) ger en större yta för ett bättre grepp i vattnet. När man paddlar med ett bredare blad så har man en paddelteknik med “hög vinkel”. Med det menas att man gör en större rörelse med paddeln för att sätta i bladet rakt ned i vattnet nära kajaken. Detta gör att man får mer kraft i varje drag och kommer snabbare till sitt mål om det gäller en kortare sträcka. Denna bladform är bra att använda vid tävlingar som pågår under någon timmes tid som exempelvis tävlingsmomentet i Åre Extreme Challenge. 
Något som även är värt att notera är att dessa blad ofta lämpar sig för den som är välbyggd i och med att det blir högre påfrestning på armar och axlar.

b) Ett smalare blad (ca 13-15 cm) är att föredra för den som har mer fokus på omgivningen och sin paddelkompis. Med det smalare bladet använder man en paddelteknik med “låg vinkel” som är mycket bekväm paddelstil som många föredrar. Med denna teknik då armarna jobbar i mindre rörelser närmare kajaken så blir det mindre tryck på de mindre muskelgrupperna. Dessa paddelblad är även lämpliga för blåsiga förhållanden eller riktigt långa tuffa turer som exempelvis Havspaddlarnas Blå Band. Detta för att den smalare bladformen är lättare att dra genom vattnet och trycka genom vinden. För att kompensera det smala bladet ska man ha en paddel som är ca 5 cm längre än en paddel med ett brett blad.

På så vis får man något lägre frekvens på paddeltagen och längre räckvidd i vattnet. En populär bladmodell är den med en bredd på ca 16 cm eftersom denna modell har det bästa från båda alternativen.

För att beskriva bladens profil har vi gjort en genomskärning av olika blad.

c) Dihedralvinklade blad är designade så att vattnet lätt rinner av vilket ger en mjukare paddling och skonar båda axlar och armbågar under paddlingen.

d) Platt blad är ett bra val för nybörjare och motionärer. Platta blad är enkla att använda men saknar ett riktigt bra grepp i vattnet vilket de mer avancerade paddlare vill ha.