Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

SUP-paddlar

Våra SUP-paddlar håller högsta kvalité. Längre ner på denna sida kan du läsa lite tips om vad du ska tänka på vid köp av en SUP-paddel.

Hur man väljer en SUP-paddel

Blad

Sup-paddlar kan delas in i två olika kategorier, surf och långfärd. En sup-paddel för surf har ett större blad för att man ska kunna accelerera snabbt framåt för att fånga en våg och med den större ytan blir det lättare att stötta och använda sup-paddeln att manövrera brädan på vågen. sup-paddlar för surf kan även användas till racing om det är korta till medellånga distanser. Sup-paddlar för turpaddling har har ett mindre blad vilket gör att de är mer lättpaddlade och utsätter muskler och leder för mindre påfrestning så att man kan paddla länge utan att bli trött eller sliten. Sedan finns det många sup-paddlar som har medelstort blad, dessa passar paddlaren som både vill surfa och paddla lite längre sträckor.

Handtag

Det finns några olika typer av handtag för sup-paddlar, palm grip, T-typ eller ett runt handtag. De allra flesta paddlarna har typen palm grip som är väldigt bekvämt att hålla i och du får ett fast grepp om din sup-paddel. Vissa föredrar sup-paddlar med handtag av T-typ när de ska surfa för att du kan hålla om handtaget riktigt vilket minskar risken för att du tappar paddeln när det blir stökigt.Men det allra viktigaste är att du tycker att greppet är skönt.

Material

Innan man bestämmer sig för vilken sup-paddel man vill ha är det bra att ha koll på de olika materialen som finns.

Aluminium

Sup-paddlar med skaft av aluminium är mycket robusta men väger mer än de andra materialen en annan nackdel är att om det är kallt ute blir skaftet också betydligt kallare än de andra materialen. Dessa paddlar kommer oftast med ett nylonblad.

Glasfiber

Används för både skaft och blad. Sup-paddlar i glasfiber är styva, lätta och ger en bra balans mellan värde och prestanda.

Kolfiber

Är det lättaste och starkaste materialet som används till sup-paddlar. En lätt paddel leder till mindre trötthet i armar och axlar, speciellt på långa turer. Om du är paddlaren som spenderar mycket tid på vattnet så är den minskade vikten och styvheten värd den extra kostnaden!

Nylon (Polyamid)

Ett billigt och robust material som tål det mesta! Nackdelar är att de är tyngre än glas och kolfiber samt att det är inte lika styvt.


Några tips att ta hänsyn till när du ska köpa en sup-paddel

  • Om du har en uppblåsbar SUP vill du ha en 3-delad sup-paddel, som enkelt kan transporteras I väskan tillsammans med din bräda.
  • Om du är en seriös racing och fitnesspaddlare och har en laminerad SUP, då vill du ha en delad sup-paddel i kolfiber med något mindre bladstorlek än den du skulle använda till surfing.
  • Med en lättare och styvare sup-paddel kommer du att njuta mer av din paddling.
  • En justerbar gör det mer praktiskt om du vill låna ut din sup-paddel till andra.
  • Barn skall helst ha en sup-paddel med mindre blad och tunnare skaftdiameter så att de kan kan njuta och ha kul på vattnet.
  • Var paddlar du? I en älv är kanske ett robust nylonblad det bästa valet. Om du surfar så ger ett större och vidare blad mer stöd och kraft och fungerar bättre än det smala turbladet.
  • Fråga om råd från en paddelbutik som säljer Sup-paddlar, helst ifrån någon som är lika entusiastisk för sporten som vi vill att du skall bli.

Rätt längd och paddelteknik

Hur man väljer rätt längd till en SUP-paddel

1). Vinka till publiken! Först och främst se till att din sup-paddel har rätt längd. Den skall nå ca nå ca 15 cm ovanför ditt huvud – ca en handbredd.

2). Ställ dig upp. Stå med fötterna axelbrett isär; greppa tag om handtaget och den andra på skaftet: fäst blicken på horisonten;och håll dina knän lätt böjda.

3). Paddeltaget. Placera sup-paddeln i vattnet en armlängd framåt och dra bakåt längs med brädan hållande den övre handen och bladet vinkelrätt.

4). En bra sväng. För att svänga, tryck vattnet mot aktern av brädan på den ena sidan och mot nosen på den andra sidan. Du svänger snabbare om du håller paddeln bort ifrån brädan.