Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Vingpaddlar

Våra vingpaddlar passar dig som fokuserar på hastighet och tävlar.

Storleksguide »

Allt du behöver veta om vingpaddlar

Den första vingpaddeln utformades av en svensk vid namn Stefan Lindeberg och förbättrades kort därefter av norrmannen Einar Rasmussen. Många var skeptiska, men efter framgångarna i OS 1984, var det uppenbart att det låg något speciellt bakom den nya utformningen. Idén bygger på samma principer som en flygplansvinge. Skillnaden i teknik mellan en traditionell paddel och en vingpaddel är främst att paddelbladet förs ut från kajakens sida under paddeltaget. Paddelns effektivitet ökar genom att bladet får ett ordentligt grepp i orört vatten som inte är turbulent. Användandet av en vingpaddel kräver en annorlunda teknik, som du snabbast och enklast lär dig av en erfaren vingpaddlare.

Fördelar

När du använder en vingpaddel får du en mer verkningsfull kraft och kan därför driva kajaken framåt både effektivare och snabbare. Vid användandet av vingpaddel använder du dessutom i större utsträckning både mag- och ryggmusklerna. Vid längre distanser får du ett effektivare paddeldrag.

Nackdelar

Vingpaddeln är konstruerad för att uppnå en snabbare fart och avsedd främst för framåtpaddling. Konstruktionen gör den svårare att använda vad gäller en del paddeltekniker, som t ex eskimåsvängar och högt stöd. Paddeln fungerar dessutom bäst under lugnare paddelförhållanden eftersom sido- och medvind har en tendens att ta tag i paddelns kupiga bladyta.

Vingpaddel för havspaddlare

Havspaddlare tar ofta med två paddlar på längre turer och det blir allt vanligare att välja en traditionell turpaddel plus en vingpaddel. Är det goda vind- och vågförhållanden väljer de vingpaddeln för effektivare paddeldrag, medan den traditionella paddeln är ett säkrare val vid svårare paddelförhållanden med stöttningar. De två olika paddlarna gör det även möjligt att låta kroppen använda sig av två olika tekniker och därmed lite olika muskelgrupper. Paddlare som ska ut på långa turer bör välja en vingpaddel med små blad och mjukare skaft, som är skonsammare mot kroppen, framförallt mot axlarna.

”Vid korrekt användande är en vingpaddel betydligt mer effektiv än en normal långfärdspaddel. Designen och formen på en vingpaddel ger paddlaren ett bättre grepp i vattnet vilket ökar kraftöverföringen markant. Den skopade formen på bladet håller kvar vattnet och ger en bättre kontroll av din kajak, speciellt i höga hastigheter och tuffa förhållanden”. – Sean Rice

Vingpaddelteknik

En paddel fungerar lite som ett ankare när den placeras i vattnet under draget, detta ankare används för att dra dig över vattenytan. Ju fastare ankaret sitter i vattnet desto mer energi kan omvandlas till att driva kajaken framåt. Även med en dålig paddelteknik känner man stor skillnad med en vingpaddel. För att få ut max av din paddling kan viss justering av din teknik behövas göras. Dessa justeringar görs över en längre tid och kräver mycket övning. För att underlätta justeringarna bör du anlita en erfaren coach. Har du inte tillgång till en så kommer här några enkla tips på vad du skall tänka på när du skall lära dig paddla med vingpaddel.


Vingpaddelns drag kan delas upp i följande delar:

Isättningen

De idealiska är att placera din vingpaddel i vattnet så långt fram och så nära kajaken som möjligt. Detta ger dig maximal längd och kraft i varje drag. Genom att rotera höften i sätet före varje isättning kan du öka paddeldragets längd så mycket som 15 cm per drag och det hjälper dig att initiera bendrivet. Med bendrivet kan du transformera kraft från hela kroppen och överföra den till din paddling, och med tanke på hur många drag per paddelpass man gör så kan denna minimala förändring göra stor skillnad.

Drag

När du drar din vingpaddel genom vattnet så försök att göra detta med så rak arm som möjligt och låt bladet vandra ut från kajaken med en liten vinkel. På detta sätt använder du de stora ryggmusklerna vid paddlingen och inte de små musklerna i armen vilket leder till att du orkar längre och blir starkare. Strax innan upptaget böjer du armbåge lite för att underlätta för ett smidigt upptag. Under dragets gång trycker du med samma ben mot fotstödet för att utveckla den extra kraften och samtidigt förbereda dig för nästa isättning.

Upptaget

Låt aldrig vingpaddeln passera din höft. Hela draget måste ske framför kroppen, allt som sker bakom kroppen motverkar drivet framåt, försämrar din stabilitet samt slösar energi.Paddeln måste skära ut vattnet bredvid din höft istället för att lyfta vatten, om du lyfter vatten betyder det att du böjer armbågen för mycket.

Sittställningen

Sitt med rak rygg, lätt framåtlutad och med dina knän tätt ihop. I en surfski skall du kunna få in en hel knytnäve mellan undersidan av knävecket och sittbrunnens topp. Är dina knän mer eller mindre böjda än så, så är inte ditt fotstöd korrekt inställt. Under själva paddlingen försök att slappna av i käkar och axlar och koncentrera på att använda de stora ryggmusklerna och bena istället för armarna.