Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Kajakvagnar

Om våra kajakvagnar

Ofta när man är ute och paddlar så har man inte möjlighet att transportera kajaken direkt fram till vattnet och paddlar man på en älv kan det finnas vissa hinder som t.ex ett vattenkraftverk tvingar en att bära kajaken och då är en kajakvagn guld värd!

Korta lyft går ofta att klara av utan kajakvagn men med en fullpackad kajak är väldigt svår att bära och i värsta fall kan lyften ge ryggproblem. Med en kajakvagn så sparar du tid och energi och du slipper att känna att det är jobbigt att ge dig ut på en tur för att du måste bära kajaken ner till vattnet.

Vi går snabbt igenom vilken som passar dig och vad som är bra att tänka på innan du köper en kajakvagn. Vissa detaljer är väsentliga och det är bra att veta om dessa innan du bestämmer dig. En kajakvagn som inte har en bra design och hög kvalitet kommer att göra transporten frustrerande kan eventuellt skada kajaken.

Fördelar

Här är några anledningar varför vi använder kajakvagnar:

  • Möjliggör lätt transport av tunga kajaker och kanoter.
  • Du sparar tid.
  • Mer skonsam för ryggen.
  • Mindre fysisk ansträngning än om du bär kajaken.
  • Du kan förhindra skador på kajaken såsom repor och märken som kan uppstå om du drar kajaken på grus och sten.
  • Lätt att transportera kajaken på sandstränder.

Hur du väljer rätt kajakvagn

Det är väldigt viktigt att du väljer rätt vagn för dina ändamål, annars finns det en risk att den inte kommer göra dig någon nytta alls. Idag finns det många olika typer av kajakvagna med olika design, hjul och material. Med några enkla tips hoppas vi att du lättare hittar vagnen som passar just dig.

Olika typer av vagnar

  1. Plug-in kajakvagnar: En typ som passar bra till fiskekajaker eller sit-on-top kajaker. Den här varianten har två vertikala stänger som passar i dräneringshålen i din kajak.
  2. Aktervagnar: Den här typen av kajakvagnar placeras i aktern på kajaken/kanoten och dessa behöver inte spännband för att hållas på plats. Dessa är inte att rekommendera om du har en stor och tung kajak då kärran inte bär så mycket vikt.
  3. Kajakvagn med rem: Den här vanliga typen fungerar som så att du placerar kajaken eller kanoten på vagnen och säkrar den genom att spänna fast den med ett spännband eller liknande. Fördelen med dessa vagnar är att de passar nästan alla olika modeller och de är bra för att du kan placera vagnen på mitten av kajaken vilket gör att den blir enkel att transportera.

Hjul och däck

Det finns lite olika sorters hjul, främst är det storleken som skiljer sig men det finns även punkteringssäkra däck så du slipper eventuellt strul med luft i däcken och punktering. Små hjul funkar bra på plant underlag men presterar sämre om det är tuffare terräng, vill du ha en kajakvagn som klarar de flesta terränger och stigar så rekommenderar vi det större hjulet på 260 mm.

Vikt

Det kanske säger sig självt men det första du bör ha koll på är hur många kilo kajakvagnen klarar av annars finns det en risk att den går sönder under transporten vilket kan skada kajaken.

Material, design och förvaring

Slutligen bör du ta hänsyn till funktionalitet, vilket material den är tillverkad med och om den är lätt att packa ner i kajaken. De flesta paddlare vill ha en smidig vagn som man lätt kan stoppa undan i en av kajakens packluckor och det betyder att hjulen måste vara avtagbara och att ramen inte är för stor. Kommer man att paddla ute till havs är det viktigt att kajakvagnen är tillverkad i ett material som tål saltvatten så att den inte rostar sönder.

Kajaktiv säljer kanotvagnar från Eckla som har sin produktion i Tyskland, vi gillar deras produkter för att vi gillar när det bara funkar, utan strul och i många år. Har du fler frågor om kanotvagnar så tveka inte att fråga oss!