Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Risker med strömmande vatten

Forspaddling är en säker sport, men det finns risker och nedan går vi igenom de risker som kan uppstå i strömmande vatten.

Om man följer instruktioner och lär sig gradvis att hantera sin kajak och strömmande vatten är forspaddling en kul och trygg sport. 

Här är några av de vanligaste riskerna:

  1. Skador från stenar och hinder: Strömmande vatten kan innehålla stenar och andra hinder som kan skada paddlare och deras utrustning. Om man kolliderar med en sten eller ett annat hinder kan man få skador.
  2. Hypotermi: Kallt vatten som strömmar kan orsaka hypotermi om man blir blöt och inte har tillräckligt med kläder för att hålla sig varm.
  3. Svårigheter att navigera: Strömmande vatten kan vara svårt att navigera och kräver uppmärksamhet från paddlaren. Är man inte fokuserad eller lyssnar på instruktioner kan det öka risken för olyckor.
  4. Risk för kapsejsning: Strömmande vatten kan leda till kapsejsning om paddlaren inte är tillräckligt stabil eller om vattenförhållandena är för svåra för att hantera. Att simma i en fors kan innebära risk för skador.

Det är viktigt att ha rätt utrustning, vara förberedd och följa säkerhetsinstruktioner från guiden när man paddlar i strömmande vatten.

Om våra guider

Våra erfarna guider har gedigen utbildning och brinner för att föra kunskaperna vidare och introducera fler till paddlingens många sidor. Vi tar säkerhet på stort allvar och alla våra guider har advekat utbildning inom säkerhet och första hjälpen.

 


Gradering av forsar

Forsar kommer i olika skepnader och svårighetsgrader och inom forspaddling klassar vi forsar från 1 till 5. Nedan följer en beskrivning av graderingen.
OBS! På våra nybörjarkurser paddlar vi normalt endast klass 1 och klass 2. På de avancerade kurserna och om gruppen kan hantera klass 3 så paddlas även den svårighetsgraden. 

Klass 1:
Lätt strömmande vatten.
Kan paddlas av nybörjare utan att behöva manövrera. Minimal risk för skador om man simmar.

Klass 2:
Lätt fors.
Forsande vatten som innehåller mindre vågor. Klass 2 kan paddlas av nybörjare efter instruktioner och med rätt utrustning tillsammans med en erfaren guide.

Klass 3:
Medelsvår fors.
I klass 3 finns ofta större vågor än i klass 2. Här krävs en förmåga att manövrera då en del hinder kan behöva undvikas. Vid simmning kan det finnas en risk för skador. Klass 3 kan paddlas efter att man uppnått bra balans och paddelteknik om man har andra erfarna paddlare med sig.

Klass 4:
Svår fors.
När man kommer till klass 4 krävs avancerad manövrering och dessa forsar är tekniskt utmanande och innehåller ofta stora vågor samt valsar. Det finns ofta en viss risk för skador vid simning. Klass 4 paddlas endast av erfarna forspaddlare med mycket god forsvana och som gått en säkerhetsutbildning.

Klass 5:
Mycket svår fors.
Klass 5 kan jämföras med extrem offpist och dessa forsar ska behandlas med stor respekt. Klass 5 forsar innehåller ofta hinder som kan innebära livsfara och måste undvikas. Att simma i klass 5 kan innebära livsfara. Dessa forsar paddlas endast av väldigt erfarna paddlare.

Klass 6:
Ofarbart.