Kom igång med forspaddling
Här får du 5 steg som kommer hjälpa dig att komma igång
På Kajaktiv har vi lång erfarenhet av forspaddling och nedan har vi samlat några tips för dig som vill testa forspaddling.
Vi hoppas att följande tips fungerar som en dörröppnare till en ny värld full av gemenskap och roliga, äventyrliga och likasinnade människor både i Sverige och runtom i världen.
Forspaddling är det fundamentet på vilket Kajaktiv är byggt och under 90-talets början var det just forspaddlingen vi levde för och på. Efter att ha rest världen över och paddlat forsar i Nya Zeeland, Nepal, Alperna, Norge, Island, Slovenien och många andra ställen landade James och Annika till slut i Dala-Floda. Här fann vi den perfekta platsen för vår kajakskola med forsen precis utanför dörren och på tillgängligt avstånd från några av Sveriges största städer och orter.
Det är mycket som har förändrats genom åren, både utrustning och sättet som vi lär ut forspaddling på har utvecklats och vi är noga med att hålla oss uppdaterade med internationella trender och regler. Våra guider och instruktörer kommer både från Sverige och utomlands och har alla en bred erfarenhet och utbildning inom forspaddling. Vi delar dagligen med oss av våra erfarenheter internt och ser hela tiden över hur vi kan förbättra oss.
#1 Hitta en instruktör som du känner förtroende för
Oavsett om du väljer ett professionellt företag eller en kajakklubb behöver du ta reda på om din instruktör har erfarenhet och relevant utbildning. Hur länge har din instruktör paddlat fors? Hur länge har de lärt ut? Har de gått kurser inom första hjälpen för vildmark och säkerhetskurser för fors? Alla dessa frågor är viktiga för att ge dig en trygg och rolig start.
#2 Hitta en fors som är lämplig för nybörjare
Sverige är ett fantastiskt land med många fina forsar. Söder om Dalarna är det dock svårt att hitta forsar med kontinuerligt flöde. Forsarna i södra Sverige är helt beroende av regn och är ofta grunda, vilket gör att de är
mindre säkra än de djupare forsarna norröver. Med det sagt så finns det självklart forsar i hela Sverige där det går utmärkt att träna forspaddling. Stockholms ström är bara ett exempel på en sådan. För att verkligen komma igång är det värt mycket att tillgång till en fors inom rimligt avstånd. Om avståndet är för långt kommer du inte att kunna eller vilja träna lika ofta som om forsen ligger mer tillgängligt. Vi brukar likna det med en skidbacke. Om du bor i Stockholm och närmaste skidbacke låg i Åre skulle du inte åka skidor lika ofta och det skulle ta betydligt längre tid för dig att bli en duktig skidåkare. Försök också att hitta kurser som erbjuder paddling i olika typer av forsar där träningen kan anpassas efter din förmåga.
#3 Utrustningen
Alltför ofta ser vi nybörjare som inte lärt sig att hantera sin utrustning på ett korrekt sätt, ofta har de fått börja med kajaker som är avsedda för avancerade paddlare och i värsta fall utan relevant säkerhetsutrustning som airbags (som ska hindra att kajaken sjunker till exempel).
Forskajaker finns i olika storlekar och utföranden. Ett bra klubb eller kursanordnare har ett brett utbud av lättpaddlade kajaker i flera olika storlekar så att du kan hitta en modell som passar dig. Kajaken ska ha runda kanter, vara utrustad med airbags bak och gärna framtill. (Ett alternativ till främre airbag kan vara skumgummi). Airbags gör att kajaken flyter även om den blivit vattenfylld efter en misslyckad eskimosväng eller liknande.
En bra paddel är A och O för en effektiv inlärning. Att lära sig paddla fors med en tung aluminiumpaddel är inget vi rekommenderar.
Flytvästen måste vara avsedd för forspaddling och tillverkad i ett slitstarkt material.
Hjälmen ska erbjuda ett bra skydd runt om för att skydda det viktigaste du har. Den ska också uppfylla EU:s krav och normer. På Kajaktiv använder vi primärt hjälmar från norska Sweet Protection eftersom de har en mycket bra passform och erbjuder ett bra skydd.
Våtdräkten är en bra start innan du kanske börjar fundera på torrdräkt för paddling under kallare förhållanden. Våtdräkten erbjuder också ett visst skydd mot stötar. Den ska vara gjord för att sitta i och paddla. Surf- och simvåtdräkter är inte lämpliga då de inte är skurna för just sittande position. Vi erbjuder våtdräkter till alla kursdeltagare och för den som vill går det utmärkt att hyra torrdräkt.
Kastlinan är en central del av varje forspaddlares utrustning. Den är inte obligatorisk under våra kurser då våra instruktörer alltid har (och kan hantera) en kastlina. Väljer du att fortsätta med forspaddling så är detta däremot en av de första sakerna du ska skaffa dig. Eftersom svenska forsar i regel är ganska breda rekommenderar vi i en längd på ungefär 20 m.
Skor anpassade för paddling gör livet lättare och behagligare både i och utanför kajaken. I början kan använda några av dina oömma skor, men det är alltid skönt med ett eget par egna neopren- eller andra paddelskor. Under våra kurser får alla deltagare 20% rabatt på paddelskor och paddelhandskar.
En sista kvalitetskontroll när det gäller utrustning är att se om din instruktör har en bogserlina fäst på flytvästen, hen ska också ha en tillräckligt stor kajak för att kunna bogsera dig eller dina kurskamrater. Utöver detta ska instruktören alltid ha med sig ett förstahjälpen-kit och telefon.
#4 På vattnet
Nu när du har rätt utrustning och en kajak som passar dig kommer här en liten kom-i-håg-lista på viktiga saker att minnas på vattnet.
- Var uppmärksam på det din instruktör lär ut – var inte rädd att fråga om det är något du inte förstår.
- Om du känner dig obekväm med en övning så säg till. Instruktören är där för att hjälpa dig, stötta och ta dig igenom nya utmaningar.
- Se till att dricka och äta löpande under dagen så att kroppen lättare kan reglera temperaturen. Du kommer också att ha lättare att fokusera och orka mer med påfyllda depåer.
- Se till att sova ordentligt innan och under kursen.
- Kom ihåg att paddling är en individuell aktivitet som utförs i grupp. Det betyder att gruppen hela tiden stöttar och hjälper varandra. Ena dagen är det du som ger stöd, för att nästa dag bli stöttad av de andra.
#5 Säkerheten
Det är bara en tidsfråga innan du hamnar i vattnet och behöver simma. När detta händer ska du lägga dig på rygg, hålla fötterna vid ytan och flyta med fötterna först nedströms. Denna position ska du behålla tills det är säkert att simma.
- Stå aldrig upp i en fors eller strömmande vatten. Simma hela vägen in till stranden.
- Bär aldrig bomull under våtdräkten då detta gör att du snabbt kommer att börja frysa.
- Träna att simma aktivt i en fors under uppsikt av din instruktör. Praktisera det som kallas självräddning genom att snabbt ta dig in till stranden.
- Överskatta inte din förmåga.
- Paddla aldrig ensam.
- Se till att ha rätt utrustning, kunskap och erfarenhet för den typ av paddling du tänker ägna dig åt.
- Efter att du har lärt dig grunderna rekommenderar vi dig att gå med i en lokal kajakklubb. Vi har kontakt med alla forspaddlingsklubbar i Sverige och hjälper dig gärna att komma i kontakt med den som ligger närmast dig.
Läs mer om vår forspaddlingskurser i Dalarna.