Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Allt är möjligt med Renata Chlumska

Allt är möjligt med Renata Chlumska

Bild: J.Venimore Text: Camilla Vargman

Få personer lever upp till rubriken bättre än Renata Chlumska. En äventyrare, inspiratör och förebild som sällan kräver närmare presentation. Men vad är det som driver henne? Vilka tankar ligger bakom utmaningen att ta sig runt USA med kajak? Och finns det vanliga vardagsäventyr i Renatas liv?

Vi bestämde oss för att fråga just det och lite till. Följ med, träffa Renata och samla inspiration till sommarens äventyr;

Det är utmaningen som driver mig. Att få prova något nytt som jag inte vet om jag kommer klara av. Att ge mig in i något nytt och samtidigt lära känna nya platser och personer. Jag älskar komplexiteten och dynamiken som en expedition innebär både innan, under och efter. Att dissekera idén och komma fram till vad jag behöver kunna, veta och förstå för att lyckas förbereda mig på bästa sätt. Och att sedan kunna förvalta det. Jag får så mycket tillbaka när jag delar med mig av mina upplevelser. Att få förtroendet att hjälpa andra att förverkliga sina drömmar är inspirerande. Oavsett om utmaningen är att bestiga berg, byta jobb eller att förverkliga en dröm handlar det om att vilja, våga och att satsa. Att ta de där stegen – man kommer mycket längre än man tror.

Ett äventyr behöver inte vara stort, svårt och långt borta. Det handlar mer om att utmana sig själv och att överkomma något och känna en glädje och stolthet efteråt. Våra drömmar ser olika ut men vägen till framgång går alltid via förberedelser. Alla som lyckas med sina utmaningar har en sak gemensamt – de har förberett sig.

 

Ett äventyr behöver inte vara stort, svårt och långt borta.

Renata Chlumska, prijon Prilite Marlin Kajak

Ett äventyr behöver inte vara stort, svårt och långt borta.

För mig är det resan som är målet. Hade jag fått välja mellan att få flyga till toppen av Everest eller att gå men behöva vända 100 meter innan toppen hade jag alla dagar valt att gå. Under min 439 dagar långa resa runt USA hann otaliga paddeltag och tankar passera på vägen. För mig blev det en viktig inre resa och första äventyret utan Göran Kropp. Det som från början var ett delmål mot vår expedition i Antarktis blev något helt annat. Det var ingen självklarhet att genomföra expeditionen utan Göran.  Men efter en period av akut sorg fortsatte jag där vi var i förberedelserna och tänkte att vi får se hur långt jag kommer. Kontrasterna mellan stilla havet, öken och berg som lockat var fortfarande de samma även om teamet hade halverats.  Frågan om det är detta jag ska fortsätta med även utan Göran behövde ett svar. Och paddeltag för paddeltag kände jag att det var mitt eget hjärta och nyfikenhet jag följde. Det här är jag.

Rymden har alltid lockat och inspirerat mig. Tänk att få se jorden från ett annat perspektiv. Redan nästa år kan det bli av och precis som vid mina tidigare expeditioner förbereder jag mig noga. Jag tränar och träffar inspirerande människor som är experter på rymden. Och även om rymden känns avlägsen idag är jag övertygad att om en inte så lång framtid kommer det inte vara med främmande att resa dit än att resa till en annan världsdel eller plats.

Vardagen är full av familjeäventyr. Jag brinner för att få med mig barnen ut på äventyr. Naturen runt husknuten är oftast den bästa rekvisitan för lek och bjuder på oändliga möjligheter. Vi gillar att paddla, vandra och cykla. Ibland bygger vi vindskydd eller tältar. Det behöver inte alltid vara så stora äventyr – tälta i trädgården, leka kurragömma i skogen eller leta svamp. Se till att göra det roligt och enkelt, barnen ska känna att de klarar av det och är både mätta och varma, då blir de glada. Det är egentligen precis samma principer som för oss vuxna!

Renata Chlumska med Hiko sport

 

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.