Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

"Be Water"

Bruce Lee

You must be shapeless, formless, like water. When you pour water in a cup, it becomes the cup. When you pour water in a bottle, it becomes the bottle. When you pour water in a teapot, it becomes the teapot. Water can drip and it can crash. Become like water my friend.”

Precis som vatten, måste du vara utan form och utan gränser. När du häller vatten i en kopp antar vattnet koppens form och när du häller vatten i en flaska så antar vattnet flaskans form och häller du vatten i en tekanna så formar sig vattnet efter kannan. Vatten kan droppa och vatten kan krascha. Bli som vatten min vän.

”Be Water”, Bruce Lee

När jag var i tonåren kretsade stora delar av mitt liv kring kampsport, men jag förlorade intresset mer och mer i takt med att det blev mer tävlingsinriktat på bekostnad av traditioner och seder. Nya typer av kampsporter, som Kickboxning var också våldsamma på ett annat sätt.

Min första paddlingsinstruktör råkade också vara Aikido-instruktör och även om jag aldrig tränade för honom i dojon så fick han mig att se likheterna mellan traditionella kampsporter och paddling.

Jag så nyligen en dokumentär om Bruce Lee och det slog mig med en gång hur hans synsätt och hans ord låg helt i linje med min syn på paddling.

Om vi försöker kämpa mot forsen så kommer vi oundvikligen att krascha, men om vi använder oss av vattnets kraft och litar på vår egen förmåga, så lär vi oss att följsamt låta vattnets krafter föra oss dit vi vill. Dessa krafter låter oss också utföra de rörelser vi. Och eftersom vi låter vattnet stå för kraften, behöver vi inte ta ut oss i onödan. Detta gäller oavsett om du försöker surfa på en våg i forsen eller paddlar en surfski med vinden i ryggen och låter vågornas kraft föra dig framåt.

Men så fort vi tappar självförtroendet eller missförstår en rörelse så gör vattnets kraft oss ödmjuka igen.

I vår kursverksamhet ser vi dagligen hur nya elever lär sig de grundläggande teknikerna under våra erfarna instruktörers ledning. På samma sätt som du inom Aikidon lär dig att utnyttja motståndarens kraft till din egen fördel, lär sig våra elever att utnyttja vattnets krafter.

Med grundläggande teknik lär sig eleverna hur de ska lämna det skyddande bakvattnet genom att peka fören uppströms och låta vattnet vända kajaken åt dem för att därefter föra dem nedströms. Helt utan ansträngning och kamp.

Om Bruce Lee hade levt idag är jag övertygad om att han hade tagit sig an forspaddlingen med samma filosofi och passion som han tog sig an kampsporten.

James VenimoreUnder hela sitt liv kämpade Bruce Lee mot fördomar och orättvisor. Han mötte dagligen den rasism som mötte många asiater i 70-talets USA. Strömningar som känns alltför aktuella och bekanta även idag. Vad har det med forspaddling att göra undrar du kanske?

Jag vill påstå att forspaddling i allmänhet och den community av forspaddlare som finns i, eller regelbundet besöker, Dala-Floda är en av de mest inkluderande sammanhangen jag har haft förmånen att ta del av. Ingen annanstans ser jag så mycket öppenhet och så stor vilja att välkomna och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till andra som här.

Be water my friend.

James Venimore

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.