Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Dala-floda White Water Park

Dala-Floda White Water Park

OBS: April 1st 2022 😉

Efter flera års förhandlingar och planerande kan vi äntligen realisera vårt drömprojekt – Europas senaste och Sveriges första konstgjorda arena för forspadling, baserad på en förlaga i Auckland på Nya Zeeland. Här hittar du bland annat ett vattenfall på 5m med ett rullband som tar paddlare och kajak upp till starten igen.

Projektplanen ska nu bara formellt klubbas av Region Dalarna. Anläggningen kommer att byggas på den norra delen av Hagön i Västerdalälven, ett stenkast från Dala-Floda centrum och Kajaktiv.

vattenfallDe nuvarande markägarna Kattis och Lasse Runo säljer marken till det nystartade bolaget Dala-Floda White Water Park AB – ett dotterbolag till Kajaktiv AB. Kattis och Lasse kommer att fokusera på  turistrelaterad verksamhet i anslutning till sitt jordbruk. De kommer också att utöka verksamheten med en fiskfarm på den södra delen av ön, säger Kattis Runo. Detta, tror Kattis Runo, mer än väl kommer att uppväga bortfallet av betesmark.

Med hjälp av solenergi kommer vatten kontinuerligt kunna pumpas tillbaka till starten som ligger 6 meter högre än avslutningen. Det naturliga flödet i älven kommer också att nyttjas.

Finansieringen har säkerställts med hjälp av Almi Dalarna och med bidrag från EU och Olympiska utvecklingsfonden. Svenska Kanotförbundet har varit en viktig partner redan från första stund men har inte bidragit finansiellt eftersom de finansierar en stor satsning på elit plattvattenracing.

 

Dala Floda White Water Park

Projektet ska ses som en viktig investering för utvecklingen av flera discipliner inom kajaksporten som slalom, störtlopp och freestyle. En ansökan till IPRA (International Packrafting Association) om att få hålla de första världsmästerskapen i Packrafting 2024. Intresse för att hålla ett av tre delevent i den europeiska raftingcupen finns också.

Anläggningen kommer också innebära unika möjligheter för utbildning av både räddningstjänst och militär personal för att de ska stå bättre rustade att hantera översvämningar och andra nödsituationer i anslutning till strömmande vatten. Framtida planer finns på en tältkonstruktion som ska möjliggöra paddling året om.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har också uttryck intresse för att plantera in Golden Masheer, en Himalayan fiskart som är väl lämpad för den här typen av anläggning och som skulle minska behovet av långa flygresor till Indien och Nepal till exempel.

Anläggningen kommer definitivt att sätta Dala-Floda på världskartan,och kommer att gagna inte bara Dala-Floda utan hela Gagnef, säger Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Gagnef.

Initiativtagaren James Venimore hoppas att kunna locka flera av världens bästa paddlare till Dala-Floda. Det första spadtaget planeras 1 April 2023 och bud från flera internationella byggföretag har kommit in.

OBS: Publicerad den 1 april

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.