Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Min resa till forspaddling

Att paddla fors är mycket mer än adrenalin och action

Forspaddling är enligt mig en av de mer dynamiska idrotterna som finns och för mig personligen har det förändrat mitt liv. För sex år sedan var jag utbränd och trött efter många år av hårt arbete. Jag tog en kort semester och gick en kurs i Forspaddling på Kajaktiv i Dala-Floda. Efter den helgen var jag fast. Jag bytte ut mina helger med arbete mot bilresor till Norge och Dalarna för att paddla fors. Genom forspaddlingen träffade jag även min numera fru och till sist köpte jag ett hus i Dalarna så att jag kunde få paddla oftare. Även om jag idrottat hela mitt liv så har ingen aktivitet gjort så starkt intryck på mig och jag hoppas att denna text kan inspirera fler att börja paddla fors.

Att färdas nedför en fors är svårt att beskriva i ord men personligen finner jag ordet eufori ligga närmast det jag upplever. I denna sport finner man kamratskap, individuella prestationer, oslagbar natur, harmoni och äventyr – allt på en och samma gång.

Med en forskajak tar man sig till platser ingen annan kan komma. Tänk er själva att sitta under ett vattenfall på Island eller färdas genom en canyon i Alperna. Jag har färdats 20 km genom de norska fjällen och genom trolska forsar i Åre. För den som gillar att upptäcka nya platser är forspaddling en perfekt aktivitet.

Forspaddlingkurs ansvarig Micke Svensson Lissfors

Träning i Lissfors, Dala-Flod Dalarna

Som i alla äventyrssporter medföljer en del risker och därför tar vi som paddlar fors säkerhet på största allvar. Vi tar hand om varandra nedför forsen och åker aldrig nedför en fors utan att veta vilken väg vi ska åka först. Inte heller åker vi ner för en fors som känns för svår för oss själva. Att bära runt en fors är aldrig fel utan tvärtemot oftast rätt beslut om man är minsta tveksam. Vi tar ofta upp innan en fors och går längs med forsen och rekar alla tänkbara vägar ner. Det är också vanligt att vi står med kastlinor på sidan av en fors när våra vänner paddlar ner – om något skulle hända på vägen ner.

Att paddla fors får även dess utövare att växa som individer skulle jag vilja påstå. Man lär sig inom forspaddling att kliva utanför sin “komfortzon” och man lär sig att ta hand om varandra i en utsatt miljö. Dessa erfarenheter tar man vidare med sig i livet.

Sist men inte minst kan jag lova att den bästa terapin som finns är att paddla fors. Det kan låta märkligt men i forsen finns det inget utrymme för att grubbla på vardagliga problem och kroppen fylls med endorfiner, adrenalin och syre. En större mindfulness-upplevelse än forspaddling får man leta efter. När man tagit sig nedför en fors uppstår alltid en känsla av lycka och risken för ett beroende är stark 🙂

Om du blivit inspirerad och vill gå en kurs hittar du alla våra kurser för forspaddling här.

Vi ses i forsen
Mikael Svensson
Kursansvarig Kajaktiv

PS. Vill ni se min resa som forspaddlare från första nybörjarkursen tills idag finner ni min Youtube kanal här.


Gradering av forsar

Forsar kommer i olika skepnader och svårighetsgrader och inom forspaddling klassar vi forsar från 1 till 5. Nedan följer en beskrivning av graderingen. 

Klass 1:
Lätt strömmande vatten.
Kan paddlas av nybörjare utan att behöva manövrera. Minimal risk för skador om man simmar. 

Klass 2:
Lätt fors.
Forsande vatten som innehåller mindre vågor. Klass 1 kan paddlas av nybörjare efter instruktioner och med rätt utrustning tillsammans med en erfaren guide.

Klass 3:
Medelsvår fors.
I klass 3 finns ofta Större vågor än i klass 2. Hör krävs en förmåga att manövrera då en del hinder kan behöva undvikas. Vid simmning kan det finnas en liten risk för skador. Klass 3 kan paddlas efter att man uppnått bra balans och paddelteknik om man har andra erfarna paddlare med sig.

Klass 4:
Svår fors.
När man kommer till klass 4 krävs avancerad manövrering och dessa forsar är tekniskt utmanande och innehåller ofta stora vågor samt valsar. Det finns ofta en viss risk för skador vid simning. Klass 4 paddlas endast av erfarna forspaddlare med mycket god forsvana och som gått en säkerhetsutbildning.

Klass 5:
Mycket svår fors.
Klass 5 kan jämföras med extrem offpist och dessa forsar ska behandlas med stor respekt. Klass 5 forsar innehåller ofta hinder som kan innebära livsfara och måste undvikas. Att simma i klass 5 kan innebära livsfara. Dessa forsar paddlas endast av väldigt erfarna paddlare.

Klass 6:
Ofarbart.


Forspaddlingslexicon

Som alla idrotter komme forspaddling med ett eget fackspråk. Nedan följer ett litet ordlexikon vi forspaddlare använder oss av.

Bakvatten: Stilla vatten som bildas bakom ett hinder. Kan vara ett bukt eller en sten i forsen.

Hål / Vals: Hydralisk formation som skapas bakom en sten i strömmande vatten. Valsar är kul att leka i men stora valsar kan vara farliga.

Curler: En sned våg som skapas av formationer i forsen. Ofta finns dessa där forsen möten en vägg eller sten men kan även uppstå mitt i en fors. 

Undercut: Vatten som rinner under stenar. Mycket farligt och ska alltid undvikas.

Drops: Mindre vattenfall på mellan 1-3 m höga

Traversera: Att paddla från ena forskanten till den andra med nosen upprätt hela tiden.

S-sväng: Att paddla från ena forskanten till den andra men man istället för att ha nosen upprätt hela tiden så svänger man som ett S över til andra sidan. 

Boofa: En teknik att “hoppa över” valsar och utför “drops”.

Reka / Scouta: Att gå längs med forsen och avgöra vilken linje man ska ta och vilka faror som kan finnas. 

Eskimåsväng: Att vända sig själv och kajaken efter att man vält. 

Kamraträddning: En paddlare hjälper en vän som hamnat upp och ner att komma upprätt igen om denne inte kan eskimåsvängnen.

Kapell: Den skydd som forspaddlaren har på sig och som täcker sittbrunnen. Detta gör att vatten inte kommer in i kajaken.

Kastlina: Ett långt rep som används för att rädda en forspaddlar som simmar. 

Pin-kit: Utrustning som kan användas för att dra upp kajaker som fastnat i ett träd eller en sten i forsen

Air-bags: Uppblåsbara påsar som ligger längst bak i en kajak för att förhindra att vatten fyller kajaken vid simmning. 

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.