Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Packrafting för nybörjare

7 steg som hjälper dig att komma igång med packrafting

Packrafting för nybörjare

Packrafting är en aktivitet som på kort tid vuxit i poularitet. Många har upptäckt de möjligheter som ges när vi nu kan  packa ner och bära en båt tillsammans med övrig utrustning för att nå tidigare outforskade platser. Med en packraft erbjuds vi nu nästan obegränsade möjligheter till äventyr både här i Sverige  och i våra grannländer. Vi måste också erkänna att vi blev positivt överraskade över hur bra en packraft faktiskt kan bete sig både på slätvatten och i strömmande älvar. Nedan har vi samlat våra bästa tips för dig som funderar på att skaffa en packraft.

 

#1 Var ska du använda din packraft?

Det finns en mängd olika modeller att välja på med olika egenskaper och utrustningsnivåer. Men vi kan grovt dela in dem i två kategorier. Dels modeller som är avsedda att användas sjöar och andra stilla vattendrag. Den andra kategorin är avsedd för forsar av Klass II – Klass IV där både det snabbt strömmande vattnet och forsens karaktär innebär påtagliga utmaningar. Även om båda typerna går att använda på plattvatten så är de längre och smalare modellerna att föredra eftersom de är både snabbare och mer kursstabila än de modeller som är anpassade för forspaddling.För forsbruk ska du använda en packraft som är avsedd och anpassad för strömmande vatten. Dessa modeller kan antingen vara självlänsande och/eller försedda med ett kapell som håller vattnet borta från sittbrunnen. Materialet är regel tjockare och mer slitstarkt vilket också gör att de blir något tyngre än slätvattenmodellerna.

olika typ äv packraft från kajaktiv

#2 Val av packraft

Även inom respektive kategori är utbudet av modeller stort med olika storlekar och konstruktioner. Det är viktigt att du utgår från just dina behov och förutsättningar. Att välja fel modell innebär i bästa fall en sämre upplevelse och i sämsta fall att du utsätter dig för onödiga risker. Om du primärt kommer att paddla på slätvatten och bara lätt strömmande Klass I-vatten, rekommenderar vi en enklare öppen modell i stil med Kokopelli Rouge Packraft Gul.När det gäller forspaddling ska du fundera på om du vill ha en självlänsade packraft, där luftfyllda kanaler i botten ser till att vattnet rinner ut genom hål i sidan, eller om du prioriterar manövrerbarhet där ett kapell ser till att hålla vatten borta från sittbrunnen. När du paddlar i strömmande vatten ska du se till att din packraft är utrustad med knäremmar som ger dig kontroll och till och med möjliggör eskimosväng om du skulle gå runt. Ett bra ryggstöd och stöd för fötterna ger dig också bättre kontroll och högre komfort. När det gäller forspaddling med kajak brukar vi jämföra med alpinpjäxor – ju bättre (tightare) de sitter, desto mer kontroll ger de. Till Kajaktiv’s packraft sortiment.

Packrafting för nybörjare med Kajaktiv

#3 Val av paddel

Även här behöver du fundera på var och hur du primärt kommer paddla. En lätt paddel är behaglig att bära men inte rätt val om du ska paddla forsar långt från civilisationen. Med en lätt paddel löper du högre risk att den ska sönder än om du väljer en robustare modell avsedd för forspaddling.Färg är också något du bör ha i åtanke om du ska paddla fors. En paddel med gult blad är mycket lättare att upptäcka om du skulle tappa den i forsen, än en vit eller svart paddel. Packraft paddlar från Kajaktiv.

Packraft paddel i 4 delar

De flesta väljer en 4-delad paddel som går att plocka isär för enklare transport och portabilitet. Hängivna forspaddlare använder ofta sin vanliga forspaddel för bästa prestanda och känsla. Det finns också 4-delade paddlar med 10 cm justermån. Detta gör att du kan ha en kortare paddel när du paddlar i strömmande vatten och en längre på slätvatten. Det gör också att paddeln kan delas mellan paddlare av olika längd. Packraft paddlar från Kajaktiv.

 

#4 Säkerhet

Att du håller dig flytande i den händelse du hamnar i vattnet och vattnets temperatur är de två viktigaste faktorerna när det gäller din säkerhet.Flytvästar finns i olika prisklasser från ett par hundralappar upp till ett flera tusen kronor. Se flytvästen som din viktigaste livförsäkring och räkna med att den kommer att komma till användning. Som vanligt gäller att du får vad du betalar för.

När det gäller kvalitet är det många som tänker att CE-märkningen är garant för produktkvalitet. Så är det tyvärr inte. Billigare flytvästar är gjorda av billigare material. Sömmar som kanske inte klarar påfrestningarna som uppstår när någon försöker lyfta dig ur vattnet genom att fatta tag i flytvästen. Flytkropparna, skummet, är sannolikt mindre följsamt vilket gör flytvästen mindre bekväm att bära och flytkraften kanske avtar över tid etc. Billigare flytvästar saknar också ofta fickor för första-hjälpen och fästen för kniv och nödsändare. En “cowtail” för bogsering är också en ovanlig syn på billigare västar.

Se till att välja en väst som har en beprövad konstruktion, är tillverkad av bra material och som sitter korrekt och bekvämt på just dig. Moderna flytvästar från specialister som Hiko är också gjorda specifikt för paddling vilket gör att de är betydligt bekvämare än vanliga flytvästar.

Uppblåsbara flytvästar ska du undvika helt eftersom du kommer att få svårt att ta dig upp i packraften om hamnar i vattnet. De kräver dessutom  att du packar om och laddar dem med en ny gaspatron efter användning.

Packrafting säkerhet från Kajaktiv

Se till att alltid ha med en kastlina och lär dig hur du använder den. Vi rekommenderar att du går en räddningskurs eller packraftingkurs där du får lära dig att använda kastlinan i olika situationer. En kniv med fast eller infällbart blad är tillsammans med kastlinan en obligatorisk del i din säkerhetsutrustning.

Om du ska paddla fors behöver du en hjälm avsedd för ändamålet. Skateboardhjälmar och liknande är inte någon bra idé.

Vattentemperaturen är också en nyckelfaktor när vi pratar om säkerhet. Klä dig alltid efter rådande temperaturer, även om du bara ska göra en kortare tur i närheten av hemmet. För paddling i kallare förhållanden kan du med fördel använda en våtdräkt alternativt torrdräkt som låter dig variera mängden underställ beroende på årstid. Glöm inte fötter, händer och huvud. En välsorterad kajak-handlare hjälper dig att hitta rätt.

Packrafting för nybörjare hoss kajaktiv i Dala-floda

#5 Produktvård

Gör det till en vana att efter varje tur gå över din packraft för att upptäcka eventuella skador eller slitage. Även om inga läckor uppstått kan “skrapsår” kräva enklare åtgärder så att du slipper nödlagning i fält nästa gång du ger dig ut. Gå över dragkedjor och smörj dessa vid behov. Och glöm inte reparationskitet – det är lika viktigt som första-hjälpen.Paddel och övrig utrustning bör du också se över. Om din paddel har fått djupare skav och skrapmärken  är det större risk för att de går sönder vid dessa punkter. Smörj dragkedjan på din torrdräkt vid behov, se till att den löper mjukt och utan hinder. Se till att låta all utrustning torka ordentligt innan du hänger in eller packar undan den. (Glöm inte kastlinan).

 

#6 Skaffa dig rätt kunskaper

Slätvattenpaddling är relativt enkelt och säkert, om du inte har tidigare paddlingserfarenhet är det viktigt att du tar det lugnt i början och lär känna din packraft och övrig utrustning innan du ger dig ut på din första flerdagarstur. Lär dig att paddla rakt fram med effektiva paddeldrag och hur du med små rörelser styr raften. Prova att paddla under blåsigare förhållanden för att se hur utrustningen beter sig och var dina egna gränser går. Det är viktigt att du lär dig känna när det är läge att inte ge sig ut på vattnet.Med forspaddling är det inte riktigt lika enkelt. Du behöver speciella kunskaper för att effektivt och säkert kunna ta dig ner för en fors. Att kunna läsa forsen, välja rätt väg ner och sedan också hålla dig till denna för att undvika hinder och potentiella faror är viktigt. Vi rekommenderar att du går en packraftingkurs hos oss i Dala-Floda. Här får du lära dig säkerhet och teknik under trygga och avslappnande förhållanden.

Packrafting för nybörjare i Dalarna med Kajaktiv

#7 Utforska

Glid långsamt genom vackra landskap långt borta, ta med dig ett fiskespö och en bok för den där perfekta lägerplatsen. Eller varför inte dokumentera den utmanande Klass III-forsen med en Gopro-kamera. Oavsett var och hur du väljer att paddla, glöm inte bort ditt eget ansvar i bevarandet av naturen du färdas genom. Lämna inga spår, och plocka upp efter andra som inte haft samma omdöme. Vattnet är kanske det mest kraftfulla elementet och med kunskap och träning kommer du att kunna njuta av det i alla dess former under säkra förhållanden.