Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Paddla eller trampa?

Tram eller paddel fiskekajak? Inom kajakfisket finns det massor av högljudda åsikter och synpunkter om pedal eller paddelkajaker och vilken som är bäst. Båda kajakerna har sina solklara fördelar och användningsområden. Jag skall lyfta fram fördelarna med båda typerna efter flera års erfarenhet med båda…

Tramp fiskekajak från Feelfree

Pedaldrift

Den absolut största fördelen med en pedaldriven kajak är att du får händerna fria för fiske under hela tiden. Trollingfiske med flera spön blir effektivt då likt en båt kan hålla farten under själva fighten utan att behöva oroa sig för att de övriga spöna trasslar ihop sig. Möjligheten att snabbt kunna backa kommer till praktisk användning vid vertikalfisket och det pelagiska prickskyttet då man enkelt kan backa och söka ekon från lodet. De är riktigt snabba och ger en ruskigt bra räckvidd om man vill fiska lite större områden och utforska längre bort.
Pedaldriftens räckvidd och fart gör att den blir första valet för den som gillar att tävlingsfiska. Pedalmodellerna är oftast lite större och rejälare då pedalsystemet ger så mycket kraft att man orkar förflytta dessa rejäla farkoster långa sträckor med hjälp av de starka benmusklerna. De allra flesta är även tillräckligt stabila för stående fiske.
Du styr kajaken med handkontroller och roder vilket ger en bra styrning och spårning i vattnet. Även om man väljer pedaldriften skall man ha med sig en rejäl paddel för sjösättning och landstigning och om man av misstag kör över något och får ett haveri.

Tramp fiske kajaker från Kajaktiv >>

Feelfree Lure 13.5 på västkust

Paddel

Paddelmodellerna ligger bra till i pris och det finns ett riktigt stort och brett utbud. Du kan fiska på riktigt, riktigt grunt vatten och i rejält gräsiga och steniga områden. Det breda utbudet gör att du kan nischa kajakköpet så att det passar just ditt fiske oavsett om du fiskar i riktigt små vatten eller i havet. De ärr i princip helt underhållsfria.
Typerna är många och det finns t.ex. rena flugfiskekajaker med rena, stora öppna ytor, som fluglinan inte kan fastna i något och mer lättpaddlade smäckra havs och kustmodeller. Att hitta en modell för stående fiske är inga problem överhuvudtaget. Enkelheten ger en snabb sjösättning och landstigning.
Själva paddeln ger kraften och farten så det kan vara en smart idé att kosta på sig en riktig kvalités paddel. De mindre paddelmodellerna är perfekt för dig som tycker om att upptäcka och fiska i små åar och skogstjärnar.
När du skall välja en kajak för fisket skall du i första hand kika på vilket typ av fiske som du bedriver mest och anpassa ditt köp efter detta och budgeten du har. Du skall naturligtvis testa kajaken du vill köpa och helst fler olika modeller, gärna både pedaldrift och paddelkajaker så att du kan bilda dig din egna uppfattning om vad som passar just dig.

Till Fiskekajaker från Kajaktiv >> Tommy Lönnebacke kajakfiske profesional

Tommy Lönnebacke är en kajakfiskefanatiker som fiskat mängder av olika kajaker under olika förhållanden i rinnade, stilla vatten och på kusten. Han är även grundare av onlinemagasinen Kajakfiskemagasinet.se och Kayakfish.eu. Nuförtiden hittar du honom kajakfiskande vid Rösjöstugorna på Fulufjället i jakten på den riktigt stora fjällrödingen.

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.