Välj rätt SUP bräda

Välj rätt SUP bräda

Red Paddle Co gör många olika brädor, skräddarsydda för olika miljöer och olika typer av paddlar. Men de har alla en sak gemensamt: de är alla uppblåsbara.

Uppblåsbara: Har blivit den mest populära konstruktionen på den europeiska marknaden idag tack vare möjligheten att rulla ihop och enkelt kunna packa ner den i en ryggsäck. Den blir enkel att ta med i bilen, på bussen eller flyget. De uppblåsbara brädorna är stöttåliga och väldigt robusta. Det är inga problem att krocka mot stenar eller tappa brädan i marken när den bärs. Det finns bättre och sämre uppblåsbara brädor. Ett bra tips är att titta efter en bräda som klarar av ett tryck av minst 20 psi. (Red Paddle har 20-25 psi beroende på modell).

Storlek och modell: Brädornas bredd avgör stabiliteten och längden farten. Ju bredare bräda desto stabilare, ju längre desto snabbare. Önskas en lättmanövrerad bräda bör den vara lite kortare. För surfing bör du titta efter en bräda som är under 10’0” (ca 3m). Önskas en bräda som är mer allround, kanske för barnen att bada med, paddling vid stugan eller kortare utflykter passar en bräda över 10’0” bra.

Om du letar efter en snabb bräda för tävling eller långturspaddlingar bör brädans längd vara minst 12’0” (ca 3,6m). I internationella tävlingar är klasserna 12’6”, 14’0” eller obegränsad. Det är stor skillnad att paddla på platt vatten och vindstilla mot öppet vatten med vågor. Man blir snabbt trött i besvärliga förhållanden, då underlättar en lite bredare bräda för extra stabilitet.

En bräda designad för tävling har sällan en bredd över 28”för att vara så snabb som möjligt. Vid ökad bredd blir det svårare att få ett rent paddeldrag. Det kan på tävling vara en fördel att välja de bredare tävlingsmodellerna då man blir stabilare och kan fokusera mer på fart än balans.   

SUP YOGA har blivit otroligt populärt det senaste året. För att maximera ditt SUP YOGA pass finns nu brädor som är mellan 32 och upp till 40”breda. Yoga på vattnet utmanar din balans och kroppskontroll ytterligare ett par nivåer. Med den mjuka ytan och uppblåsbara konstruktionen ger den en perfekt plattform till din morgon- eller kvällsyoga session.

All-Round
Ride är den mest populära kollektionen. De kortare modellerna passar surfning och de länge, bredare modeller passar större paddlare eller familjer som vill paddla tillsammans.

Compact 9’6’’
Ride 9’8’’
Ride 10’6’’’
Ride 10’8’’

Touring
Om du vill ta ett kliv upp från Ride modellen för en flerdagars tur, kolla då in Sport eller Voyager brädorna. Styva och stabila, ideala för att packa camping utrustning och har en profilerad framme för höga hastigheter & kursstabilitet.

Voyager 13’2’’
Voyager 12’6’’
Sport 12’6’’
Sport 11’3’’
Sport 11’0’’

Surf
SUP surfing är mycket roligt. Därför att du har en paddel i handen för mer balans och är ett bra sätt att komma in i sporten. Red Paddles Whip SUPs är kortare, bredare i nosen och har en smalare svans - perfekt för att surfa. Dom har dessutom ett RSS förstyvnings system för bättre manöverbarhet.

Whip 8’10’’
Ride 9’8’’

Junior
SUP paddling är inte bara för vuxna, vilket är därför Red Paddle har designat en bräda för dom små i åtanke. Förutom de glada färgerna och roliga motiven är brädan lika high tech som en vuxen bräda.

Snapper 9’4’’
Max Race 10’6’’

White Water
Wild brädan skapades för att klara av mer extrema förhållanden av snabbt flödande vatten. Sidorna är högre så du kan bryta dig in och ut ur starka strömmar. Den tydliga rocken betyder att den bekvämt rider ut stötarna.

Yoga
Finns det något bättre ställa än på vattnet att njuta av lite mindfullness? Den breda Active brädan är designad för den som vill öva yoga och pilates. Naturligtvis glider den lika lätt på vattnet som alla andra brädor.

Aktiv 10’8’’
Ride 10’6’’’
Ride 10’8’’

Windsurf
Vindsurfning kan vara läskigt för nybörjare, vilket är synd då det är riktigt roligt. Red Paddles vindsurfing brädor har möjligheten att sätta på ett segel när det är mycket vind och redo att paddlas när det är vindstill.

Windsurf 10’7’’

Race
Elite brädorna är designad för höghastighet och agility i åtanke. Längre och smalare har de en intryckt näsa och svans för bra glid och körning. De är också mer styva tack vare kombinationen av RSS och det helt nya FFC-system.

Elite 14’ x 27’’
Elite 14’ x 25’’
Elite 12’6 x 28’’
Elite 12’6 x 26’’

Multisperson
Red Paddle har en kollektion av Ride brädor för familjer eller grupper som vill utforska tillsammans  och ha roligt - en tandem bräda för två eller fyra person som ni dessutom kan tävla med.

Dragon 22’
Ride XL 17’
Ride L 14’
Tandem

Vårt sista råd är att hitta en återförsäljare som kan hjälpa dig med rätt utrustning och har kännedom om paddlingsmöjligheterna i ditt närområde. Ring gärna oss på Kajaktiv om du undrar över något eller vill ha hjälp att hitta närmaste återförsäljare.