Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Prijon Grizzly, den nya Kodiak

Prijon Grizzly havskajak i röd

Nya Prijon Grizzly Gamla Prijon Kodiak havskajak

Gamla Prijon Kodiak

Kodiak producerades först 1999 och under de senaste 20 åren gjordes det bara i två modeller, eftersom den ursprungliga formen som blev utsliten från den konstanta produktions teknik blåsformningen ger. Prijon säger att någonstans över 9 000 kodiaks producerades och vi är säkra på att majoriteten fortfarande används på vattnet idag!

Om vi ser tillbaka har det visat sig som en snabb pålitlig och hållbar expeditionskajak med en otrolig mängd förvaringsutrymme vilket ger en lång räckvidd för turer som kan vara upp till flera månader.

En av de mest kända expeditionerna var övergången till Aluetionöarna av Jon Turk 1996. Sveriges Renata Chlumska paddlade runt USA i en röd Kodiak Barbro Lindman använde en Kodiak som en av de första kvinnorna att paddla ensam runt norska kustlinjen och följt av en episk paddling runt Nya Zeelands södra ö.

Paddling i Madagascar

James VD till Kajaktiv har också ett stort antal fantastiska minnen med Kodiak från paddling norr om Madagaskar och Sydafrikas Orange River. Kajaktiv har också använt dem för turer på Kreta och Turkiet där de varit populära för uthyrning lika mycket som i Sverige.

Ett sant bevis på deras kvalitet och användarvärde är det andrahandsvärdet på en Kodiak Jimmy Thoreus säger att han sålde sin Kodiak fem år efter att ha köpt den och fick majoriteten av sin kostnad tillbaka. Idag är det fortfarande svårt att hitta en begagnad Kodiak i gott skick under 12 000: –

Om man tittar på vad den är designad för så är det för både långa och korta turer där den verkligen uppskattat av många paddlare. Kajaken är ursprungligen känd för att vara lite “ tippy “ för de oerfarna och för stor för de mindre paddlare när den inte packad för en lång tur men är den väl packad för en vecka för att utforska med god mat och en flaska vin utmärker den sig för det den verkligen är utformat för.

Prijon kunde inte låta en legend bara försvinna eller lämna ett glapp i sitt utbud av kajaker för en sådan kajak. Så snart Toni Prijon såg den nuvarande Kodiak börja åldras så började Toni samla in massa input och material från olika paddlare och när han hade tillräckligt med ideér så kunde han börja att producera den nya Kodiak med namnet Grizzly efter kusinen till Kodiakbjörnen där det ursprungligen kommer ifrån.

Den nya Koidak, Prijons Grizzly

Så vad är skillnaderna? För att börja med så är längd och bredd detsamma men fler “ rocker “har lagts till vilket ger den mer initial stabilitet och lättare vridning. Cockpiten är fortfarande lika rymligt för det utrymmet som behövs för att kunna röra benen och göra snabba ingrepp på svåra ställen med riktiga knäkuddar som kan ställas in för tuffa förhållande och få en bra kroppskontroll som behövs när man ska till att rulla runt. Den stora luckans öppning gör det lätt för stora föremål som ska stuvas. Den har också uppgraderats med ett lättare bungee system som låser det hårda skyddslocket över de vattentäta neopren luckorna. Dagluckan i neopren framme är nu ersatt med en robust hård daglucka i plast.

Vi testade de första Grizzly modellerna i början av januari i år då vi fick erfara att dom är likvärdiga men definitivt lättare att vända och med samma lagringsutrymme för en lång vintertur. Att göra en stor kajak mycket mer större skulle ha varit en omöjlig uppgift.

Vi tar farväl till Kodiak och välkomnar den nya Grizzly!

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.