Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Stefan Olsson

Rullstol tennisspelare

Det första man tänker när man tänker kajak, – är dem inte väldigt instabila och tippar väldigt lätt? I de flesta fall är det inte så utan de är väldigt stabila och inte alls lätta att tippa. Jag har en havs/touringkajak som är väldigt stabil, snabb och enkel att manövrera. Jag är supernöjd med den och med mina hjälpmedel sitter jag som en smäck! Men visst finns de ”lättippade” kajaker men de är mest gjorda för tävlingar.

Jag heter Stefan Olsson, är 32år och spelar rullstollstennis professionellt. Började paddla kajak för ungefär 1 år sedan. Jag var på en ”prova på kväll” hos Kajaktiv och var ”hooked” direkt. Jag har verkligen nördat in mig i detta och tycker det är jättekul, framförallt att komma ut i naturen på ett enklare sätt än att ta rullstolen ut i skogen.

Stefan Olson paddla med kajaktiv

Har länge letat efter ett sätt att komma närmare friluftslivet/naturen utan att det ska krävas blod svett och tårar att ta sig fram, kajaken är perfekt! Kajaken glider fram på vattenytan tyst och lugnt och det är otroligt rogivande och härligt. Man ligger så nära vattnet och hör fågelkvitter samtidigt som man ser en massa djur längs vattendragen. Med hjälp av kajaken kan man även komma ut och fiska utan att behöva en stor båt. Även i dessa Covid-19 tider är det ett säkert kort och coronafritt då man aldrig är för nära någon.

Jag har några tips för dem med och utan funktionsvariation:

1: Är du intresserad av kajak men aldrig provat, ta då kontakt med någon kajakklubb och fråga vad de har för utbud av kajaker för där kan du ha några olika modeller att prova. Finns det ingen i närheten eller att ni finns häromkring i Dalarna så ta kontakt med Kajaktiv – de har många fina kajaker och hjälper gärna till att hitta den rätta kajaken! De hjälper till med utprovning och anpassar efter dina behov, de är verkligen ett toppengäng och som hjälpt mig extremt mycket!

2: Känns det läskigt och svårt så prova bara att sitta i den på land så kommer det att kännas mycket bättre på en gång och du får lära dig lite hur det känns att sitta i den.

3: Ta med en kompis och prova, blir dubbelt så kul om du har någon att paddla med!

4: Gå någon kurs som lär dig paddeltekniken, det gör en stor skillnad i snabbhet och du blir inte trött lika fort.

5: Kanske den viktigaste – rätt tillbehör till en kajak om man behöver det. Jag använder en foamroller under mina knän för att få upp dem högt i kajaken och på så vis blir jag stabilare. Har även ett uppblåsbart liggunderlag som jag sitter på för att få det mjukare för rumpan. En bra och lätt paddel hjälper också väldigt mycket. Sen finns det extraval till vissa kajaker som t ex högre ryggstöd och liknande som hjälper till med stabiliteten.

Om du tar steget och provar så garanterar jag dig att det kommer bli en upplevelse du inte kommer att ångra! Jag personligen älskar det och ser framemot många roliga år med mycket paddlande på olika ställen!

Själv har jag som mål att anordna läger för människor med funktionsvariation tillsammans med Kajaktiv i Dala-Floda. De har en perfekt plats för kajak och friluftsliv där det mesta finns, alltifrån sovplatser till kök med dusch samt rullstolsanpassad toalett.

Tack för mig

Stefan Olsson

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.