Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Test av torrdräkter för paddling

Blogg hösten 2020 om test av paddeldräkter

Hiko Odin torrdräkt Med vintern runt hörnet är det allt fler som är nyfikna på dräkter för paddling i kalla miljöer. Vi har själva jämfört Tootega, som är den senaste paddeldräkten från Hiko, med Odin (även den från Hiko) samt Intergalactic, en top of the line dräkt från Sweet Protection. Den sistnämnda  är tyvärr på väg ut ur Sweets sortiment. För att verkligen utvärdera dräkternas styrkor och svagheter så paddlade vi både SUP och Surfski. Temperaturen var ca -2°C.

Torrdräkt i action

Att Tootegan är en paddeldräkt betyder att den till skillnad från en torrdräkt saknar en halstätning i latex. Det innebär att den inte tätar lika bra runt halsen i jämförelse med en dräkt som har latextätning. Men skillnaden är inte så stor som man kan förledas att tro. Den är däremot betydligt bekvämare, och tätar tillräckligt för att du ska kunna ligga på rygg i vattnet i flera minuter innan du tar dig upp på brädan eller kajaken – eller simmandes tar dig i land.

Både Odin och Intergalactic är renodlade torrdräkter med latextätning. Efter att du klippt tätningen till rätt storlek är de bekväma mot huden. Dessa dräkter är ett bättre alternativ om du planerar att paddla längre och över öppet vatten eller klass 4-forsar. Nackdelen är att de är lite krångligare att ta av och på grund av just halstätningen, inte minst om du har lite längre hår.

Handledstätningarna är av samma typ på alla tre dräkterna, latex innerst och ett skyddande och isolerande neoprenöverdrag utanpå. Även runt handlederna kan du behöva klippa till manschetterna för att få rätt storlek.

Tootegan har neoprensockor som är både limmade och sydda för bästa slitstyrka, och dessa isolerar också något mot kyla men kan kompletteras med ett par ullsockor för bästa komfort. Odin är försedd med sockor i Cordura och sockorna på Intergalactic är i Gore-Tex, båda kan behöva kompletteras med ullsockor innan du stoppar ner fötterna i ett par skor.

dea´taljer till Hiko Tootega paddeldräkt

Tootegan är den lättaste dräkten att ta sig i och ur tack vare en lång dragkedja framtill. Dragkedjan är en nyare typ av vattentät lättviktsdragkedja från YKK och är mycket följsam vilket gör den bekväm att paddla i.

Även Intergalactic från Sweet har en öppning framtill men den är kortare än Tootegan för bättre integration med kapell vilket gör att den blir lite svårare att ta sig i och ur. Den dubbla “kapelltunneln” gör också att du känner av dräkten mer än nödvändigt när du paddlar SUP och Surfski.

På Odin har man placerat dragkedjan på baksidan över skuldrorna, vilket gör den väldigt enkel att ta sig i, men svårare att stänga på egen hand. Det är dock fullt möjligt om du förser den med en kortare “draglina”. Tack vare dragkedjans placering är Odin betydligt mer bekväm att paddla i. Även denna dräkt har en tunnellösning för kapellintegrationen. Nederdelen av dräkten är gjord i ett slitstarkt material, medan ovandelen är gjord i ett lättare, mer flexibelt material där man prioriterat rörelsefriheten.

Hiko Odin detaljer

Samtliga tre dräkter har material som ventilerar bra och där Intergalactic har även livstidsgaranti på Gore-Texmaterialet. Det är ett robustare, men påtagligt tyngre material än i de övriga dräkterna. Det lättare och mer flexibla materialet i Odin kombinerar god ventilation och hög rörelsefrihet samtidigt som det är förstärkt på utsatta ställen vilket ger hög slitstyrka där det behövs.

Sweet Protections Intergalactic är tveklöst den ultimata expeditionsdräkten, men tyvärr är prislappen därefter och den har inte sålt som förväntat. Därför utgår den ur Sweet-sortimentet. Den erbjuder inte riktigt samma rörelsefrihet som Hikos Odin, men den är något lättare att ta sig i och ur på egen hand. Just säljer vi ut Intergalactic till ett väldigt bra pris.

Specifikationer

Hiko Tootega (idag kallad Valkyrie)

Storlekar: S-XXL
Dragkedja: YKK T-Zip
Material överdel: Carboflex: Nylon och PU, 106 g/m2.
Vattentäthet: 15 000mm vattenpelare
Ventilationsförmåga: 15 000g/m2/24h.
Förstärkningar: Cordura och PAD 500D
Halstätning: Neopren
Handledstätning: Latex och neopren
Sockor: Neopren

Hiko Odin (Calypso i dammodell)

Storlekar: S-XXL
Dragkedja: YKK T-Zip
Material överdel: Airfour NTX, Airfour Light NTX 4-lagers. Nylon och PU 170g/m2.
Vattentäthet: 25 000mm vattenpelare.
Ventilationsförmåga: 15 000g/m2/24h.
Förstärkningar: Cordura PAD 500D
Sockor: Cordura PAD 500D

Sweet Intergalactic

Storlekar: S-XXL
Material: Gore-Tex Proshell
Halstätning: Latex och nopren
Handledstätning: Latex och neopren
Sockor: Gore-Tex

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.