Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Tips för SUP-paddling i vinter

Vikten av att hålla värmen och vara synlig för säker vinterpaddling

En av de vanligaste frågorna vi får i sociala medier handlar om vinterpaddling och hur man bäst klär sig för årets kallare årstider. Med rätt utrustning och förberedelse kan du paddla året om eller åtminstone till isen lägger sig. Men innan vi ger oss in i de tekniska detaljerna så listar vi fem nycklar till säker paddling under kallare förhållanden.

 • Ha koll på väderprognosen. Kanske är det milda förhållanden med +3°C och lätt medvind när du ger dig ut på vattnet, men när du vänder tillbaka har du helt plötsligt motvind och även om både temperatur och vindstyrka är den samma så kommer du märka att vindens nedkylande effekt nu är mer påtaglig. Har du otur kan förhållandena ha förändrats till det sämre, med lägre temperatur och kraftigare vindar.
 • Håll dig inom dina fysiska och mentala begränsningar. På vattnet är det viktigt att du vet var dina gränser går och att du, med marginal, håller dig inom dem. När det är kallt både i vattnet och luften är den marginalen nödvändig för att du ska kunna vara säker på att du kan ta dig tillbaka utan problem.
 • Paddla inte själv om du inte är helt säker på ovanstående två punkter. Det är bättre att vara två om något oväntat inträffar. Det är dessutom roligare.
 • Tala om för någon vad du tänker göra, vilken väg du tänker paddla och när du räknar med att vara tillbaka. Ta med dig din telefon i ett vattentätt fodral och ha den lättillgänglig (i fickan på din flytväst tillexempel). Se också till att ha en visselpipa och nödsändare. Sist men inte minst – låt folk veta att du har kommit tillbaka.

Med dessa fyra punkter avklarade kommer här lite tips kring hur du ska tänka kring kyla och paddling och vad du behöver för att hålla värmen.

Risken för att gå runt eller på annat sätt hamna i vattnet finns alltid, oavsett hur erfaren och kunnig du är. Därför är det avgörande att förstå och planera för konsekvenserna av ett sådant scenario, det gäller inte minst den nedkylande effekten som vinden har när du sedan tagit dig ur vattnet.

Planera för det värsta och kläder efter väder!

Du har två temperaturer att ta hänsyn till när du paddlar; lufttemperaturen och vattentemperaturen. Med över tio års erfarenhet på SUP har jag kommit fram till följande klädsel för bästa säkerhet och komfort när det gäller paddling i kyligare temperaturer.

Mildare temperaturer; höst, vår och försommar

Uppifrån och ner

 • En tunn mössa i merinoull håller temperaturen lagom runt huvudet. Huvan på min jacka erbjuder ett extra skydd vid behov.
 • Det är sällan jag behöver handskar med mindre än att det är minusgrader, men ett par handskar i stil med Hiko Slim Neoprene Glove är ett bra alternativ för den som är lite känsligare för kyla.
 • Direkt mot huden på överkroppen har jag ett underställ i merino i tunn eller mellantjock kvalitet.
 • En tunn vattentät jacka i ett material som andas och försedd med huva i stil med Hiko Ramble.
 • På underkroppen bär jag antingen ett par byxor i 1,5 mm neopren eller hybridbyxor typ Lars Leggings.
 • På fötterna har jag ett par 3 mm Surfer neoprenskor från Hiko för bästa isolering och kontakt med brädan.

 

Kallare temperaturer; vinter och islossning

Uppifrån och ner

 • Hiko Lars Cap eller Balaclava om det är extra kallt som håller dig varm även när det är blött.
 • På händerna har jag Hiko Slim Glove och om det är extra kallt Hiko Grip Gloves.
 • Paddeldräkten Hiko Valkyrie är utan tvekan mitt favoritplagg. Dräkten är gjord i ett vattentätt material med god andningsförmåga, manchetter och halstätning i mjuk neopren och mycket god passform.
 • Ett tunt underställ i merinoull närmast huden med god isoleringsförmåga. Personligen gillar jag merinounderställen från Ulvang.
 • Är det riktigt kallt kompletterar jag merinounderstället med en Hiko Teddy Fleece Overall med tvåvägsdragkedja (vilket underlättar när jag behöver använda gylfen på paddeldräkten).
 • Under paddeldräktens fastsydda vattentäta sockor bär jag ullsockor anpassade till den rådande temperaturen.
 • Även här bär jag 3 mm neoprenskor, men i en storlek större för att få plats med sockor och luft.

Den gyllene regeln: ingen bomull, gäller alltid

Bomull som blivit fuktig eller våt tappar all förmåga att värma dig. Tvärtom kommer du att kylas ner ännu snabbare.

En annan aspekt av att paddla under årets kallare perioder är att det också är mörkare ute. Därför bör du ha en pannlampa eller annan ljuskälla lätt tillgänglig, samt klä dig i starka färger och bära reflexer.

För att summera

Med en paddeldräkt känner jag mig trygg i vattnet. Även om jag skulle bli blöt på grund av att jag glömt att stänga en dragkedja så vet jag att mitt underställ kommer att hålla mig varm om jag bara stänger till öppningen. Personligen föredrar jag en dräkt med tätningar i neopren till skillnad från latex eftersom neopren isolerar, är bekvämare mot huden och mer slitstarkt samtidigt som det i princip tätar lika bra som latex.

Behöver du råd och personlig service kontakta oss gärna, vi har drygt 30 års erfarenhet av alla typer av paddling i alla temperaturer.

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.