Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Välj kvalitet – med miljön i tanken!

Prijon Fabrik med Toni Prijon

Vi har sålt Prijon kajaker i Sverige I mer än 20 år men min relation med Prijon började innan dess. Redan för drygt 25 år sedan arbetade jag i nattskift fabriken där de tillverkar kajaker genom blåsmodulering. En av mina arbetsuppgifter var att skära rent kajakerna från överskottsplast för att återvinna till nästa kajak. Tanken på att återvinna och minimera avfallet fanns redan då även om miljödebatten var mindre.

Att återvinna en Prijon kajak som är utsliten eller oönskad är alltid ett alternativ. De kan ta bort lösa delar, såga isär skrovet och precis som överskottsplasten smälta ner den och återvinna till nya kajaker. När jag frågar Toni Prijon hur ofta det händer rycker han på axlarna och svarar ”väldigt sällan”

Det beror främst på att blåsmodulerad plast har ett högre “E” värde för styrka jämfört med rotationsgjuten plast i produkter. Det visar sig både i hållbarheten och i andrahands priset på t.ex. Blocket när du jämför Prijon med andra märken. Men det finns också andra faktorer som ger dessa kajaker ett långt liv.

Prijon Prilite Marlin

En vanlig kommentar under en test dag där många jämför våra kajaker med andra modeller på marknaden är: ” Wow, va bekväm den är”, en viktig faktor för att paddla mycket och långa perioder. Billigare märken hoppar ofta över vadderade sitsar, anpassningsbara knästöd och väljer oftast det billigaste rodret eller skäddan. I en Prijonkajak går tankarna till komfort. Alla som någon gång har paddlat en lång passage på runt 5h över öppet vatten kan berätta hur viktigt det är att sitta skönt. Annars kommer du inte vilja ge dig ut igen. Samma logik gäller så klart även om du paddlar kortare nöjesturer. Sitter du skönt paddlar du mer och sannolikheten för att du vill sälja, uppgradera eller förändra minskar också. De flesta Prijonägare paddlar sina kajaker riktigt länge utan behov av att varken ändra eller ersätta med nytt. Så problemen med Prijonkajaker uppstår egentligen bara för företag som vi som försörjer sig på att sälja dem…

Vi har en 18 år gammal Prijonkajak på väggen i butiken i Dala-Floda som vi köpte tillbaka från fotograf Claes Grundsten. Vi ville visa att även om hon haft ett tufft liv är hon fortfarande fullt funktionell och hennes skrov lika spikrakt som när hon sjösattes för första gången!

Material som kan återvinnas eller att den håller riktigt länge och kan paddlas av flera generationer? Ser ut som Prijon har hittat svaret på båda två!

Aldre Prijon Seayak 490

Claes Grundstens Seayak producerad 1997 (18 år gammal) och fortfarande i perfekt form.

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.