Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Vi testar Valkyrie

en ny paddeldräkt från Hiko

Innan vi grottar ner oss i detaljerna så vill vi börja med att förklara skillnaderna mellan en paddeldräkt och en torrdräkt. En bra paddeldräkt är utformad för att du ska överleva även om du blir liggandes i vattnet en längre tid, men den saknar latextätning kring halsen. En torrdräkt är utformad för att hålla dig helt torr även under de mest extrema förhållandena, som till exempel i Klass V-forsar.

James paddla i Lissfors med Hiko Valkyrie paddeldrakt

Bra passform till alla typer av paddling.

Den huvudsakliga skillnaden mellan dräkterna är halstätningen, där paddeldräkten har en neoprentätning istället för den latextätning som en torrdräkt har. Nackdelen med latextätning är att den kan upplevas som obekväm vid längre perioders användande (framförallt om det är saltvatten inblandat). Latextätningen är också känsligare och går lättare sönder. Ofta är paddeldräkten något enklare i sin design och saknar ofta bland annat det dubbla midjepartiet som ska täta mot kapellet. En del dräkter har en dragkedja framtill som går hela vägen upp, vilket gör att den sluter mindre tätt upptill. Denna typ av dräkt brukar vara populär bland SUP-paddlare, men du får räkna med att lite vatten kommer att läcka in genom halspartiet. De fungerar dock utmärkt för de tillfällen du vet att du snabbt kan ta dig upp på brädan eller surfskin igen.

Halstätningen på Hiko Valkyrie är gjord i stretchig neopren och den håller tätt till 98%. Fördelen gentemot en halstätning i latex är att den är mer slitstark, vilket gör att du löper mycket mindre risk att slita sönder den när du tar på och av dig dräkten. Inte minst när det är kallt och du är har stela fingrar med nedsatt känsel. Neoprentätningen isolerar också mot kyla utan att den är så tajt att blodflödet påverkas. Det är också därför som vi “bara” rekommenderar denna typ av dräkter för forspaddling upp till Klass III eller IV.

Hiko Valkyrie torrdrakt i detalj

Så fungerar dräkten undrar du? Det korta svaret är ja. Vi har testat den i vinterförhållanden och den enda potentiella nackdelen som vi kan se är att halstätningen kanske inte sluter tätt om du har en väldigt smal hals, men vi tror att den kommer passa de flesta då halstätningen är dimensionerad efter storleken på dräkten i övrigt.

Handledstätningarna är i latex med ett manschett i neopren som både skyddar och värmer, vilket gör att du håller händer och fingrar varmare. Skulle du ha oturen att skada en av latextätningarna så fungerar neoprenmanschetten som backup. Ett stalltips är att inte bära ringar eller andra smycken då dessa lätt kan orsaka skada på latextätningarna.

Att ta på och av dräkten är enkelt tack vare dragkedjans diagonala placering över bröstet, och du behöver ingen hjälp för att öppna och stänga denna. Dragkedjan är också väldigt mjuk och flexibel vilket gör dräkten bekvämare, även om den kan upplevas något mindre rörlig än en dräkt med öppningen bak över axlarna.

Swim test av Hiko Valkyrie paddeldrakt

En detalj som verkligen särskiljer Valkyrie från många andra dräkter är du enkelt kan justera midjan med hjälp av kardborre på båda sidorna. Det gör att dräkten sitter mycket bättre och upplevs mer som en jacka + byxa än en bylsig overall.

Gylfen på framsidan av dräkten höjer också komforten betydligt och du slipper ta av dig dräkten bara för att du druckit lite väl mycket kaffe på morgonen. (Du kan specialbeställa Valkyrie utan gylf också). I väntan på en dräkt anpassad och utformad specifikt för kvinnor så rekommenderar vi en FUD (Female Urinary Device). Vi hoppas på en dräkt med “Drop Seat” i framtiden.

Fötterna hålls varma och torra av sockorna i cordura, och dessa är betydligt enklare att få ner fötterna i än en dräkt med latextätningar kring fotleden. Du bestämmer själv hur varma de ska vara genom att välja tjocklek på vilka ullsockor du har på fötterna. Sedan väljer du vad du vill ha för sko utanpå, neoprensockor eller ett par gympaskor, det är helt upp till dig. Runt fotleden sitter kardborreband som låter dig justera vidden längst ner på benet.

Trots att detta är en enklare dräkt så är det uppenbart att Hiko har lagt ner mycket jobb och tankeverksamhet under utvecklingsprocessen. Överdelen på dräkten är gjord i ett 3-lagers material med god ventilationsförmåga och med en skärning som ger maximal rörelsefrihet. Nederdelen är grå (vilket gör att du slipper se ut som att du är med i Star Trek) och gjord i ett kraftigare och mer slitstarkt 4-lagersmaterial som har nästan lika god ventilationsförmåga som överdelen. Detta gör dräkten ändamålsenlig och mer slitstark på utsatta ställen, vilket i sin tur borgar för en lång livslängd. Trots att dräkten är lite enklare skuren i förhållande till dräkter som Odin och Calypso så kommer den inte att begränsa din rörelsefrihet.

Alla dräkter från Hiko provtrycks på plats i fabriken i Prag, och de görs av människor med lång erfarenhet inom paddling (och flera OS- och VM-medaljer). Hiko är också kända för sin höga service-nivå om något mot förmodan skulle vara fel på en produkt. Att det är ett europeiskt företag med produktion här göra också att transporterna är korta och snabba.

Sammanfattning: För vem är Valkyrie ett bra val?

Hiko Valkyrie är ett perfekt val för dig som ägnar dig åt surfski, kite-surfing, eller segling och vill ha en dräkt med hög funktionalitet och kvalitet och som är enkel att ta på och av. Den är gjord för dig som paddlar SUP under kylslagna aprilmorgnar, forspaddlar vårfloden eller njuter av havspaddling under vinterhalvåret. Den passar också för fiskaren på jakt efter forell och öring i början på säsongen.

+ Lätt att ta av och på

+ Håller dig torr och varm

+ Gylf

– Ingen dammodell

– Saknar dubbel midja för tätning mot kapell

– Saknar reflexer

Material

Hiko Valkyrie är tillverkad i tre olika 4-lagersmaterial: AirFour, AirFour Light och Cordura vilka samtliga bidrar till dräktens fina egenskaper och breda användningsområde.

Tekniska detaljer

Vikt: 174g/m2

Vattentäthet: 25 000mmVP

Andningsförmåga: 5000g/m2/24h

T-ZIP MASTERSEAL  mer info

Två års garanti

Storleker: S, M, L, & XL

Till webbutik >>