Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Wim Hof Kurs på Kajaktiv

Dala-Floda, Februari 2023. Frida Benedikt berättar om upplevelsen:

Vinterbada? Varför?!

”Varför?” är en av de vanligaste frågorna jag fått när jag har badat isvak

Mitt svar har tidigare varit ganska kort, något i stil med ”det gör mig lycklig och det är bra för kroppen”. Efter denna Wim Hof-Kurs som jag gick i helgen här på Kajaktiv så kommer svaren framöver nu vara betydligt längre. Nu när vi blivit berikade på mer kunskap och efter alla reflektioner vi hade under dessa två dagar.

Vår livsstil har kopplat bort oss från den naturliga miljön

Jag har tidigare jobbat med att ta ut människor på utflykter i bland annat Jukkasjärvi som har inneburit att gästerna har fått spendera en längre tid ute i kylan. Det som förvånat mig något med dessa tillfällen är hur långt bort vi människor har kommit ifrån kunskapen om hur våra kroppar fungerar. Det är när jag har informerat mina gäster om att röra på sig för att få upp värmen i kroppen, att få upp cirkulationen och så har de istället valt att stå blixt stilla, spända med axlarna upp mot öronen och sagt att det går bra.

Wim Hof-metoden handlar om att återknyta oss

Återknyta oss till oss själva, till andra och till naturen. Med tiden har vårt förhållande till världen vi lever i förändrats. På grund av denna frånkoppling triggas inte längre våra urgamla överlevnadsmekanismer och vi har tappat kontakten med vår inre kraft. Genom årtionden av självutforskning och banbrytande vetenskapliga studier har Wim skapat ett enkelt, effektivt sätt att stimulera dessa djupa fysiologiska processer och realisera vår fulla potential.

Wim Hof-metoden kommer att ge många fördelar

Utsätta sig för kyla. Därför!

Kylan är din varma vän och en av de tre pelarna i Wim Hof-metoden. Korrekt exponering för kyla startar en drös av hälsofördelar, bland annat ansamling av brun fettvävnad och resulterande fettförlust, minskad inflammation som underlättar ett stärkt immunsystem, balanserade hormonnivåer, förbättrad sömnkvalitet och produktion av endorfiner – känslan av bra kemikalier i hjärnan som naturligt höjer ditt humör.

 


 

Magisk gemenskap

Enligt mig så ska man inte bada isvak själv, speciellt inte i början när du är ovan att kallbada. Det är alltid bra att ha en trygg vän med sig om du tänkt försätta din kropp för en situation som den inte är van vid. Ofta sker ens första vinterbad med att du kanske är och bastar med ett gött gäng, är på en överlevnadskurs eller att du åker på ett retreat där isvak ingår i programmet. Alltså – tillsammans med andra människor!

Varför jag använder mig av ordet magiskt är för att det verkligen är något magiskt med att åka till ett ställe fyllt med människor som du aldrig har träffat tidigare. Och redan vid någon av de första samlingarna och diskussionerna så kommer man varandra nära så snabbt. Nära på ett djup som skapar en sådan fin gemenskap och styrka i en grupp. Att människor okända för varandra öppnar upp om sina liv, exempelvis när deltagare berättar om varför de ville gå kursen – det är en gruppdynamik och styrka som är svår att klå!

 

Rörelser är en del av Wim Hof-kursen

Kyla ❤️ Rörelse & lek

Våra Wim Hof-certifierade instruktörer Joshua och Richard skapade tillsammans en underbar kombination av att både få utsätta sig för kyla, blandat med att ägna mycket tid åt rörelse och lek. Det var ju som jag skrev tidigare, rörelse och kyla hör som ihop med varandra. Själv var jag inför kursen väldigt inställd på det här med att utsättas för kyla, så de rörelseövningar och lekar vi genomförde överraskade mig väldigt positivt och jag kände hur det tog fram det lekfulla barnet inom mig och de andra deltagarna. Det gav mig en väldigt fin uppfräschad aspekt och förhållande till rörelse.

Andning + Engagemang + Mindset

Hur du andas, ditt engagemang och ditt mindset genomsyrar egentligen allt du gör. Från att du behöver samla dig i isvaken för att behålla lugnet i början. Till att ha rätt mindset när du går in för att göra en rörelse som verkar knepig från början. Både Joshua och Richard guidade oss igenom olika andningsövningar, diskussioner och övningar om engagemang och mindset. Detta kommer för mig vara mycket användbart att applicera i livets olika skeden framöver.

Underbara kropp!

Som avslut vill jag bara tacka alla deltagare och våra grymma instruktörer Joshua och Richard. Och till sist vill jag även tacka min fantastiska kropp som faktiskt är kapabel till så himla mycket mer än man tror!

 

Glada hälsningar,
Frida Benedikt
Kajaktiv

 


Nästa kurstillfälle i Wim Hof-metoden på Kajaktiv

Eftersom kursen var så uppskattad och att vi fått så många förfrågningar så kommer vi fortsätta att hålla i detta retreatet.

För detaljerad information, nya datum och bokning klicka här »

Om du har en privat grupp som är intresserad av en kurs i Wim Hof-metoden under en eller flera dagar kontakta oss för mer information.


 

Foto: Mathias Rohdin
Spa och bastu till Wim Hof kurs med kajaktiv