Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Yukon River Quest – 715 km med SUP

Yukon River Quest – 715 km med SUP

Långdistanspaddling innebär en utmaning såväl fysiskt som mentalt. Yukon River Quest är ett lopp på drygt 71 mil som går genom hänförande vildmark på Yukon-floden i de kanadensiska nordvästterritorierna. Förrädiska undervattensströmmar och högt vattenstånd gör att det på flera ställen är omöjligt att ta sig i land, och på de platser där du faktiskt kan göra det väntar mygg, älg och björn. 

Jag genomförde nyligen de 715 km av 2022 års upplaga på 58 timmar och 40 minuter. Det gav mig en femteplacering bland 47 startande i SUP-kategorin.


Brytpunkter för fortsatt tävlande

De första 13 timmarna gäller det att ligga i ordentligt för att klara de första två brytpunkterna. Redan efter tre timmar kom den första, och kanske tuffaste, utmaningen i form av Lake Lebarge – en 50 km lång sjö med vind, vågor och regn. Jag klarade den andra brytpunkten, direkt efter sjön, med 45 minuter tillgodo. Här gjorde jag ett snabbt stopp och kunde byta till torra kläder inför den första natten.

Floden ger en rejäl tempohöjning

Efter den krävande paddlingen över Lake Lebarge höjdes tempot rejält tack vare Yukon-flodens starka strömmar och höga vattenstånd. Här snittade jag 14 km/tim fram till det obligatoriska stoppet i Carmacks. Dit tog jag mig på 28 timmar, med sex timmar tillgodo och nu väntade ett nio timmars stopp där jag kunde fylla på med mat och dryck samt sova i tre timmar.

Torrskodd genom Five Finger Rapids

Efter mat och vila i Carmacks packade jag om och sedan bar det av igen. Vattnet var fortsatt snabbt och paddlingen gick genom ett bedövande vackert landskap där solen knappt gick ner. Jag klarade mig nerför Five Finger Rapids utan att trilla i och åtta timmar senare nådde jag Minto för det andra obligatoriska stoppet. Här tog jag en sista timmes vila, fyllde på depåerna och 05:51 på fredagsmorgonen gav jag mig av igen. Föga visste jag att jag mindre än ett dygn senare, 05.30, skulle passera mållinjen i Dawson.

Hallucinationer och osammanhängande monologer

Det sista dygnet blev en ordentlig upplevelse, hänförande vyer mellan den vackra soluppgången och lika vackra solnedgången. Yukon-floden blev påtagligt bredare efter Minto, upp till 2 km bred på sina ställen och med flera öar. Här gällde det att navigera rätt för att hitta den snabbaste vägen nedströms.

Under de sista nio timmarna hade jag påtagligt svårt att hålla mig vaken, jag pratade konstant med mig själv och var säker på att jag såg fårade fiskaransikten i berget bredvid floden. När jag glider in i Dawson tidigt på lördagsmorgonen möts jag av tre funktionärer men i övrigt ligger den gamla guldgrävarstaden öde och tyst. Det var som att kastas tillbaka 100 år i tiden. Jag fick hjälp upp med brädan och kunde sedan samla ihop mig.

En oförglömlig upplevelse

Yukon River Quest blev en otrolig upplevelse med både fysiska och mentala utmaningar och att dela den med de andra deltagarna skapade ett speciellt band.

För att kunna genomföra ett lopp som detta behöver du inte bara vara van vid långa distanser, du måste också kunna ta hand om dig själv i en nödsituation långt ute i vildmarken. Det var många som fick bryta i år, flera deltagare gick runt i sina kajaker och kanoter. Två personer förlorade sin kajak, men kunde få hjälp efter sex timmar tack vare sin Spot X.

Hela upplevelsen var förtrollande med sitt dramatiska landskap, den vänliga lokalbefolkningen och det rika djurlivet. Yukon River Quest är så mycket mer än en tävling och jag vet att jag kommer att återvända hit igen.

Sidanteckning: Göran märkte att han hade lite ont i halsen i början av loppet, bara för att innan han skulle flyga hem fick reda på att han hade Covid. Så i grund och botten gjordes Görans fantastiska bedrift medan han var sjuk i Covid, otroligt!

Görans val av utrustning från Kajaktiv.

Du kan se Görans karta från SPOT  här.

Mer om Yukon River quest.

 

 

Yukon River Quest Karta

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.