Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Torrdräkter

Våra torrdräkter från Hiko och NRS håller dig varm och torr. Perfekt för dig som paddlar året runt eller vinterfiskar.

Storleksguide »

Torrdräkter

Torrdräkt för kajak

Torrdräkten är en säsongsförlängare för alla som paddlar kajak och vill kunna paddla mer än bara på sommaren. Det är inte bara viktigt för säkerhet, utan gör paddlingen betydligt mer bekväm om du paddlar då temperaturen blir lägre.

Torrdräkter för kajak är designade med flera viktiga detaljer i åtanke för en paddlare. De är anpassade för att sitta ner i och ändå kännas smidiga. De är bredare i axelpartiet och ryggen för maximal smidighet för en kanotists rörelser. Torrdräkterna för kajak har också en så kallad ”dubbel midja”, precis som många paddeljackor. Mellan dräkten och den dubbla midjan har man med fördel ett neoprenkapell.

Är en torrdräkt helt torr?

Ja i stort sett. Materialen i de torrdräkter vi säljer har helt vattentäta membran som “andas” för att både hålla dig komfortabel när du paddlar och håller vattnet ute. I Sweets intergalactic sitter ett Gore Tex-membran och tyget är det kraftigaste vattentäta tyget för marint bruk.

Självklart för forspaddling

För forspaddling är det väldigt vanligt att ha en torrdräkt. Det är som mest fart på vattnet i vårfloden under snösmältningen och för många är det också då forspaddlingen är som bäst. Att simma utan torrdräkt i det kalla smältvattnet är farligt. Det är inte många forsar som vattnet blir varmt någon gång på året. Därför är en torrdräkt lämplig hela säsongen. Sweet intergalactic passar extra bra för forspaddling.

Klä dig efter vattentemperatur

När man paddlar måste man tänka på hur länge man klarar sig om man hamnar i vattnet. Det handlar om att köpa sig tid för att kunna ta sig i säkerhet. Tiden för det minskar drastiskt när vattentemperaturen sjunker. På våren kan det vara soligt om varmt i luften, men vattnet har inte hunnit värmas upp ännu. Vill man komma igång med paddlingen tidigt bör man ha en torrdräkt. Hiko Odin passar extra bra för havspaddling då den har ett extra smidigt material och en huva som är en stor fördel vid blåsigt och regnigt väder.

Torrdräkten möjliggör att du kan öva mer teknik och säkerhet i din havspaddling

bli en bättre och tryggare paddlare krävs det mycket övning. Man behöver mycket övning liggandes i vattnet vid självräddning och kamraträddning. Att öva mycket i vattnet är utvecklande, men den svenska sommaren inbjuder inte alltid till att ligga timmar i sträck i vattnet att öva. Många använder sin torrdräkt även på sommaren för just den här typen av tillfällen.

Hur länge håller en torrdräkt för paddling ?

En bra dräkt är en långsiktig investering som vanligtvis håller i många år, beroende på hur frekvent den används. Det som slits mest är latexmuddarna och fötterna på dräkten. Det är inga problem att laga eller byta ut till en överkomlig kostnad. Det är smart att vara lite extra försiktig om just dessa delar av dräkten. Använd neoprenskor utanpå sockorna på dräkten och spraya latexen med silicon emellanåt.

Hur gör jag om latexen är för tight i halsen?

I halsen och handlederna på torrdräkten sitter latexmuddar. Ska smita åt lagom så att inget vatten kommer in men utan att stoppa blodtillförseln. Är latexen för tight i halsen kan man enkelt klippa ner den. Det är ränder med ca 5 mm mellanrum som man klipper längst med. Klipp en rand i taget så riskerar man inte att ta bort för mycket. De flesta behöver inte klippa ner latexmuddarna. De töjs ut efter lite användning, så vi rekommenderar att använda torrdräkten lite innan du väljer att klippa ner latexen.

Hur tvättar man en torrdräkt ?

Torrdräkterna ska handtvättas i ljummet vatten med milda tvättmedel som regel. Att aldrig tvätta dräkten för att “andningsfunktionen” skulle försämras är en myt. Det vattentäta membranet håller inte lika länge då det blir utsatt för salt och smuts, och andas faktiskt sämre om man inte tvättar.