Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Ultimata guiden för övernattningspaddling, med experttips, packningsråd och säkerhet

Sverige  är en paddlares paradis som har mycket att erbjuda den paddelsugne, både längs kusten och i inlandet. Jämfört med många andra länder finns här både långa, öppna sträckor opåverkade av tidvattnet samt stökigt, öppet hav som i Storbritannien, Nya Zeeland eller Kanada. Med över 35 års erfarenhet av havspaddling vill vi här ge er några tips och råd kring hur man bäst förbereder sin första övernattningspaddling.

Börja med en tur i närheten eller någonstans ni känner väl till, speciellt om ni har med unga paddlare på turen. Två timmars paddling längs en sjö, en strand eller mellan småöar till en bestämd vik kan vara allt som behövs för att sedan i lugn och ro ha tid att utforska och slå läger. Alla känner sig inte attraherade av tanken att paddla 30 km på en dag bara för att vissa gör det.

 

Att planera väl är en av de viktigaste sakerna att göra när det kommer till vilken expedition som helst, stor som liten. Det är en rolig del av hela äventyret att tänka på vad som behövs tas med, vad ni ska äta och var ni kan ta skydd om vädret ändras oförväntat. Tänk lätt men bekvämt. Det finns ett stort utbud av lättviktsutrustning på marknaden från början menad för löpare, men vi paddlare behöver inte vara så extrema.

 

En ordentlig havskajak kan lätt ta 40 till 60 kg packning och har normalt sett dubbelt så stort packningsutrymme som en vandringsryggsäck för 2 veckor i bergen. Så ta med en bra uppblåsbar madrass, en varm sovsäck, ett bra tält för alla väder och bra mat, men överdriv inte. Ni har fortfarande paddlingen kvar att genomföra. Samma sak gäller för kajakerna ni använder, så se till att det är bekvämt, speciellt om ni har tänkt paddla under en längre tid. Om ni får ont i ryggen halvvägs genom paddelturen kommer detta att dra ner kvaliteten på hela upplevelsen.

Restpås ut från Stockholm, med tre Prijon kajaker

Klä er rätt! Ni behöver inte investera i dyra paddelkläder för en enkel tur. Klä er som om ni skulle vandra i bergen med standardtanken om ”lager-på-lager”-klädsel. Första lagret ska absorbera fukt från huden, det andra lagret ska vara värmande om det är kallt ute, exempelvis en tunn fleece, och till sist ett vatten- och vindskyddande skal. Det är inte ett måste, men det kan vara värt att investera i en paddeljacka med åtsittande armar då den kommer göra din tur mycket mer njutbar i dåligt väder. Och om du paddlar när solen skiner, glöm inte att skydda dig från solbränna, som blir mycket starkare när den även reflekteras av vattnet. Så solskyddskräm och även en långärmad UV-skyddande tröja är bra att ha med sig. Glöm inte solglasögon och en keps också, förstås. Ha med en uppsättning kläder för paddling och en uppsättning att ha iland. Ha även med ett extra plagg som värmande lager för att sova i och som reserv.

 

Förhoppningsvis har ni planerat er första tur under en period med bra väderprognos. Havspaddling handlar mycket om att vara medveten om vad som pågår runtomkring, så att ha en idé om vädret de kommande dagarna kommer hjälpa er att planera var ni ska slå läger, exempelvis på en skyddad sida av en ö om det skulle blåsa upp starka vindar. Det kan vara bra att ha markerat alternativa campingplatser på en karta innan ni ger er ut. Ett bra tips är också att planera turen medvinds! 99% av alla havskajakexpeditioner, stora som små, tar alltid med vindriktning i beräkningarna och om ni även har någon som hämtar upp er på slutet av turen ger det er mycket större möjligheter att utforska och njuta av turen. Det är en bra idé, och helt accepterat att kolla SMHI på din telefon på morgnarna innan ni paddlar iväg.

Klä er rätt! Ni behöver inte investera i dyra paddelkläder för en enkel tur.

Ert val av kajak kommer att påverka hur mycket ni kommer att njuta av utflykten. Innan ni köper kajak är det en bra idé att hyra från en ansedd och seriös försäljare med kajaker som inte är de billigaste på marknaden, för att testa olika modeller. Erfarna turpaddlare använder de bästa märkena för att de vet att det är viktigt med prestanda, komfort och kvalitet. En blöt sovsäck med en sliten rygg efter att ha paddlat en långsam kajak med roderproblem är inte en bra start på utflykten. Prioritera alltid stabilitet före snabbhet. Det kanske är fantastiska förhållanden när ni börjar, men nästa morgon kan vara väldigt annorlunda.

 

Prijon Seatron havskajak

Ett bra multiverktyg och en vass morakniv kan starkt rekommenderas att ta med tillsammans med silvertejp och lina för att kunna reparera om något går sönder. Även en reservtändare i ett vattentätt fodral tillsammans med insektsspray, solskyddskräm och andra användbara saker. Ett måste är en hållbar plastpåse för att ta med allt skräp hem och för att ta hand om det du måste göra i skogen rekommenderas en liten spade.

 

Ät bra. Att planera er mat smart gör kajakutflykter mycket roligare. Frystorkad mat kan vara bra för luncher eller för de extrema turpaddlarna, men det ligger mycket glädje i att förbereda och äta välutformade rätter, tillagade på ett stormkök. Ha mycket snacks till hands om ni paddlar långa sträckor och glöm inte att dricka! Det är lätt att glömma att dricka när vi är omringade av vatten hela dagarna, men räkna med att en person bör dricka 4 liter vatten en vanlig sommardag.

 

Frystorkad mat kan vara bra för luncher eller för de extrema turpaddlarna,

Att packa rätt är viktigt. Vattentäta påsar är ett måste för att hålla allt torrt och det är bättre med många små plastpåsar än få stora för att maximera användningen av packutrymmena. Förbered era måltider i varsin påse, vilken bör vara genomskinlig eller markerad så att ni enklare hittar det ni söker. När ni packar kajaken ska de tyngre sakerna läggas nära mitten av kajaken för att göra den lätt att hantera. Exempelvis mat och vatten bakom sätet och sovsäck och kläder i ändarna.

 

Skaffa er en bra karta, gör er bekanta med den innan ni drar iväg, se till att den är skyddad mot vatten och ha den nära till hands när ni paddlar. Ha med en kompass och/eller en GPS som ni bör veta hur ni använder innan avfärd. Gå in till land och vänta ut regn, dimma eller vind om ni hamnar i en svårbedömd position med liten eller ingen sikt. magnetiska bäringar, mäta avstånd och till och med använda den på vattnet med AIS som visar båtar runt dig.

 

Telefonbatterier kan ta slut och ibland är telefonanslutningen inte så bra, vilket är anledningen till att vi alltid bär med oss en satellitbaserad SPOT Gen4-sändare

 

Säkerhet är A och O. Att hoppas på det bästa men planera för det värsta är viktigt. Ta med ett förstahjälpenkit och gör er bekant med dess innehåll. Känn era begränsningar, börja smått och gör det inte till en tävling. Ha bra kommunikationsmöjligheter som en telefon i ett vattentätt skal med extra batterier, också en vattensäker pannlampa med extra batterier lättillgängligt. Det är viktigt att du berättar för någon om din färdplan med estimerade tider när du tänkt komma tillbaka, och glöm inte att berätta för personen när du kommit hem. Se till att alltid ha minst en reservpaddel i er grupp tillsammans med en handpump för att kunna tömma en kapsejsad kajak i öppet vatten.

 

Du behöver inte veta hur man gör en eskimåsväng, men du behöver veta dina begränsningar. Om du inte vet hur man kommer tillbaka in i en kapsejsad kajak bör du inte paddla för långt ifrån land. Men att lära sig hur man kommer i en kapsejsad kajak igen är en bra kunskap som du kan lära dig i varmare förhållanden väldigt snabbt. Försök ta tid till att lära dig med en lokal klubb eller en kurs. Om det inte är möjligt så kan du kolla Youtube bara för att ha en aning om hur det går till, både med och utan hjälp.

Spot Gen4 ar perfekt till paddling

Avslutningsvis kan vi bara säga att ensamma paddlingsturer är en väldigt speciell känsla som kan vara mycket givande på många sätt, men om du inte har erfarenhet är det bättre att dra ut med en vän eller en grupp. Ju fler människor ni är, desto säkrare blir det. Med tid kommer du få mer erfarenhet, skicklighet och självförtroende så du kan njuta av många turer själv i framtiden.

 

Ovan är en riktlinje för hur man packar kajaken för att ha den bästa prestandan på vattnet och en planerad åtkomst under dagen. En viktig regel är att hålla tyngre objekt närmare mot centrum, men också balanseras för att hålla din kajak mindre påverkad av sidovindar och lättare att hantera.

Hur man packar sin kajak för en längre tur.

Här är en grundläggande guide om hur och var du packar dina föremål för att förbättra paddlingen på en längre tur.

Det viktigaste målet är att ha vikten närmare mitten så att kajaken blir lättare att hantera. Placera alla föremål som behöver hållas torra i torrpåsar och/eller vattentäta små plastlådor, såsom reservbatterier och laddningsstationer.

A) Framför den främre dagluckan, placera lättkläder och andra lätta föremål.

B) I baksidan av det främre utrymmet, lägg köksutrustning, kök, gas eller bränsle, och allt annat du behöver för att laga lunch. Detta gör det lättare att komma åt när du stannar.

C) Många kajaker har en dagslucka som är idealisk för extra föremål som solskyddskräm och energibars.

D) Bakom sätet finns det ofta utrymme på många kajaker, perfekt för vattenbehållare eftersom de inte behöver hållas torra och är tunga.

E) I det bakre utrymmet, placera dina tyngsta föremål mot väggen närmast sittbrunnen, såsom vatten, mat och tält.

F) I det bakre utrymmet, längre bak, placera lättare föremål som sovsäck, liggunderlag och kläder.

Håll din telefon och kommunikationsutrustning antingen på däcket eller ännu bättre i din flytväst. Placera annan säkerhetsutrustning, som en handpump och paddelflytare, på däcket under de elastiska linjerna för snabb och enkel åtkomst.

James Venimore, ägare och VD för Kajaktiv, med över 35 års erfarenhet av paddling. Skrivet av James Venimore, ägare och VD för Kajaktiv, med över 35 års erfarenhet av paddling i alla hörn av världen, inklusive många exotiska och avlägsna platser. Han har också hjälpt många paddlare att genomföra sina paddlingsäventyr, såsom Renata Chlumska, Barbro Lindman och Marcus Apsjö, för att nämna några. James paddlade nyligen ensam med SUP från Grisslehamn till Åbo, du kan läsa om den resan här.