Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Transportera en och flera kajaker

Rekommendationer och tips vid transport av kajak

Transport av kajak

I det här blogginlägget delar vi med oss av tips och tricks om hur vi transporterar en eller flera kajaker med hjälp av de populära takpinnarna från Eckla. Detta för att underlätta för dig när du ska iväg med dina kajaker någonstans.

En vertikal pinne som denna från Eckla hjälper till att stabilisera och hålla din kajak eller dina kajaker på plats vilket gör transporten säkrare och enklare.

Hur transporterar man en kajak på biltaket?

Vi rekommenderar att transportera en kajak på taket med hjälp av takräcken, takpinnar och spännband. Nedan förklarar vi mer hur det går till.

Spännbanden och takpinnarna

 • Eckla takpinne, Hur du lastar 2 eller 3 kajaker på bilens tak på rätt sätt med ecklas takpinne På toppen av takpinnen finns två öglor.  När du transporterar en kajak, trä spännbanden genom båda öglorna.
 • Om det behövs kan du ta ena änden av spännbandet under takräcket för att använda en del av längden, för att ge extra styrka åt systemet.
 • Om du har fällbara takpinnar kan du fälla ner pinnarna för att nå enklare, när du ska trä igenom spännbanden i öglorna. 

Lägg sedan ut spännbanden framåt i fram och bakåt i bak på bilen så att spännbanden är lättåtkomliga när du har lyft upp kajaken. Nu är du redo att lyfta upp kajaken. 

 • Det bästa är att placera kajaken på sidan, vilket gör kajaken mer stabil när spännbanden spänns åt, samtidigt som det sparar utrymme om du vill transportera fler kajaker. 
 • Om du har en laminerad kajak kan det vara bra att använda skumprofil mellan takräcket och kajaken.

Från att ha lämnat spännbanden framåt och bakåt på bilen gör det det hela lättare att lyfta spännbanden över kajaken, redo för att fästa kajaken på plats.

 • Låt metalländen av spännbandet vara högt upp, så att du enkelt kan dra neråt istället för uppåt när du spänner åt. Detta kommer att göra det mycket enklare att säkra kajaken ordentligt.
 • De flesta kajakerna med en bakre vägg är mycket starka och tåliga just där och vid den punkten bör du försöka placera spännbandet vid den bakre takpinnen, så kan du kan dra åt lite extra här. 
 • Framtill bör du dra åt remmen ganska tätt, men var försiktig så att du inte spänner för hårt.

Hur transporterar man två eller flera kajaker på biltaket?

Vi rekommenderar att transportera två eller flera kajaker på taket med hjälp av takräcken, takpinnar och spännband. Nedan förklarar vi mer hur det går till.

Spännbanden och takpinnarna

 • Första kajaken – Trä spännbandet bara genom en ögla på toppen av takpinnen och lämna den andra öglan åt nästa spännband. Lägg ut spännbanden framåt i fram och bakåt i bak på bilen.
 • För de andra  två kajakerna – Trä nästa spännband genom den andra öglan på båda takpinnarna och lägg även ut dessa spännband framåt och bakåt på bilen.

Tips! Har du fällbara takpinnar och kan du fälla ned dessa för att trä i spännbanden.

Nu är du redo att placera och spänna fast fler kajaker.

 • Placera första kajaken på liggandes på sidan längst ut på takräcket lutandes mot takpinnarna och spänn fast den. 
 • Ta kajak nummer två på andra sidan om takpinnarna så den ligger skrov mot skrov mot den första kajaken och spänn fast den på andra sidan i takräcket, om det bara är två kajaker som ska transporteras. 
 • För en tredje kajak tar du ena änden av spännbandet över och under takräcket innan du lägger till den tredje kajaken, också den placerad på sidan. 

Eftersom du har spännband som går ner emellan, under takräcket och upp och över nästa kajak kommer detta att göra att kajakerna ligger ännu stabilare när du kör. 

Tänk på! Det är möjligt att lägga till en fjärde kajak, men tänk på att de flesta bilar har en lastkapacitet på 75 kg = ca 3 turkajaker.

 

Fler kajaker på bilens tak

Fler tips!

Spännband

Kut till spännband Vi rekommenderar att knyta en knut strax under metalländar för att ha en backup om remmen skulle glida. Den lösa änden lindar vi runt takräcket och knyter fast den där. Detta för att undvika att det inte låter som en dåligt stämd violin när man kör i högre hastigheter eller när det blåser mycket. 

Vi rekommenderar inte att knyta fast ändarna på kajakerna, eftersom detta kan utsätta kajaken för belastning när du kör över ojämnheter på vägen och kan skada din kajak. Istället kan du mata remmarna genom däckfästena som en extra säkerhetsåtgärd om något skulle gå fel.

Transportkapell

Vi rekommenderar att använda transportkapell, detta kommer inte bara att hålla din sittbrunn torr när du kommer fram, det kommer också att spara bränsle eftersom det skapar en mer aerodynamisk form.

Skumprofil

Om du vill kan du använda skumprofil utformade för olika typer av takräcken som din kajak vilar på mot takräcket.

Transport flägga

Lag till en flagga på baksidan av kajakerna vid körning. En enkel röd tyg av vilken typ som helst, fäst vid roder, kommer att fungera bra.

Ett sista tips – kontrollera!

En sista tips är att det aldrig är en dålig idé att stanna ibland och kontrollera att kajakerna är säkert fastsatta, eftersom spännband kan sträcka sig, glida eller behöva dras åt lite till.

 

Sådär! Nu är du redo att ge dig ut och hitta nya spännande paddlingsdestinationer.

Lycka till och ha en fantastisk tid på vattnet!

Först lite kakor

Vi använder nödvändiga kakor för att du ska kunna handla våra produkter. Vi lagrar även en del kakor för att kunna förbättra vår service. Nedan kan du acceptera de kakor vi använder.