Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Vinterbad ❄︎ Kallbad ❄︎ Isvak

Här hittar du våra produkter för de kallare baden! Längre ned på sidan beskriver vi även mer om hälsoeffekterna av kallbad.

Alla Vinterbad

Mer om vinterbad

Vinterbad

De senaste åren har fler och fler blivit lockade av att frivilligt gå ner i iskallt vatten. Vi har valt att lyfta kallbad eftersom vi på Kajaktiv själva älskar det, det kan vara för att det finns bra hälsoeffekter av att bada kallt. Nedan kan ni läsa mer om vad forskningen säger om vinterbad:

På senare tid har det blivit något av en trend att borra ett hål i isen eller ta sig ut i havet under vinterhalvåret och bada i det kalla vattnet. Men det var redan på 1800-talet som Sveriges första kallbadhus öppnade och ”kallbads-fenomenet” lär ha funnits långt före det.

Hur påverkar ett kallbad vår kropp?

Vår så kallade flykt- eller kamprespons aktiveras när vi utsätter vår kropp för kyla. Det är samma respons som också triggas av stress, till exempel när vi är i fara – och även när vi badar i iskallt vatten.

Regelbundna kallbad kan även hjälpa oss att bättre hantera andra typer av stress, eftersom kroppen så småningom lär sig reglera stresshormonerna. För när flykt- eller kampresponsen kickar in frigörs stresshormonet noradrenalin. Noradrenalin bidrar bland annat till en ökad koncentrationsförmåga. Kroppen signalerar till hjärtat att börja slå snabbare samt snabbar upp andningen som ett sätt att värma upp kroppen. Detta motverkar trötthet och gör att vi känner oss piggare och mer aktiva.

Kallbad kommer med många hälsoeffekter

Det finns en finsk studie där de har undersökt hälsoeffekterna av regelbundna kallbad under fyra månaders tid. Först mätte de deltagarnas hälsa före undersökningen och sedan efter. Följande är de positiva hälsoeffekterna av kallbad:

  • Adrenalinet stiger i kroppen och en känsla av seger infinner sig, både under och efter doppet.
  • Antal endorfiner ökar och det är ett hormon som får oss att må bra och kan även minska smärtor. För de med reumatism, fibromyalgi och astma gav kallbadet smärtlindrande effekt.
  • Kroppen producerar mer dopamin – det hormon som minskar stresshormonet.
  • Trötthet och utmattning motverkas, samt förbättras humöret och självförtroendet stärks.
  • Ökad livskvalitet enligt de personer som kallbadar.
  • Sänkt blodtryck, även vilopulsen.
  • Ökad blodcirkulation.

Tänk på att personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör rådfråga en läkare innan de kallbadar.
Tänk även på att det alltid är bra att vara minst två personer när ni kallbadar. 

Är intresserad av att bada kallt för att sedan värma dig i en bastu eller i ett uppvärmt bad? Då kan vi rekommendera vårat SPA här på Kajaktiv. Där du under hela året kan bada kallt i älven alternativt rulla dig i snön. Läs mer om vår SPA-anläggning här.

 

Våra produkter vid vinterbad

På Kajaktiv har vi många produkter som passar sig mycket lämpligt vid kallbad.

 

Red Original Change Robe – ombytesrock

När det kommer till kallbad och vattenaktiviteter under kallare dagar så har denna rock en frottéliknande fleece som innertyg och detta material torkar upp snabbt! Jackans yttre tyg skyddar även mot vind och regn. Dessa ombytesrockar är varma, mysiga och snygga att använda överlag vid kalla dagar.

Neoprenskor

Vid vinterbad är kalla fötter ofta anledningen till att du vill gå tidigt ur badet, då hinner inte resten av kroppen att kyla ned sig och få den effekt du vill ha av kallbad. Därför rekommenderar vi att du använder badskor. Dessa skyddar även fötterna ifall isen eller något annat är lite vasst där du ska bada.

 

Neoprenhandskar

Samma som med fötterna så kan det även vara händerna som blir kalla snabbt, och då har vi handskar i neopren som hjälper till att hålla händerna varma lite längre. Det är också bra som skydd vid mycket kalla och frostiga dagar.

 

Mössor

För dig som vill doppa huvudet och behöver skydda dina öron eller bara göra kallbadet lite mildare. Vi har mössor och balaclavor i neopren och andra material som används vid vattenaktiviteter. Huvudet funkar som en skorsten när det gäller att reglera kroppstemperaturen, om du håller huvudet varmt så behåller du även en inre värme av kroppen längre.

 

Neopren funkar som så att det värms upp av kroppstemperaturen. Neoprenet blir inte exakt lika varmt som kroppen  om det är kallt vatten som tränger in i neoprenet, det är i alla fall varmare än utan.

Andas och njut av dina kallbad!