Butiken: +46 (0)241-223 61 • Kurser & Hyra: +46 (0)76-160 35 42 • Frågor och svar • Återförsäljare

Snabb leverans • Öppet köp • Nöjdhetsgaranti

Etbl 1995

Kajak & kanot

Hos oss finner du kajaker och kanoter av högsta kvalité

Havskajaker

Forskajaker

Dubbelkajaker

Begagnade kajaker och kanoter

Tillbehör kajak

Reservdelar kajak

Kanoter / Kanadensare

Uppblåsbara kajaker

Alla Kajak & kanot

Så väljer du kajak

Låt oss med många års erfarenhet hjälpa dig att välja rätt kajak för dig

 • Användningsområde. Var och hur kommer du använda din kajak? Tänk på att det är en stor skillnad mellan en havskajak för långa paddlingsturer över öppet hav och en kajak som ska användas av hela familjen för kortare turer runt den skyddadesjön vid sommarstugan.
 • Volym, din vikt och den förväntade vikten av packningen. Samtliga tre kan ha stor inverkan på hur du manövrerar och hanterar kajaken. En kajak som är för liten för dig kommer att upplevas som instabil. En kajak som är för stor för dig kommer istället att kännas som en pråm. I båda fallen blir kajaken blir svår att handskas med under tuffare förhållanden.

 • Längden. Vanligtvis brukar en längre kajak innebära att det är lättare att uppnå en högre hastighet och du får större lastkapacitet. En längre kajak är å andra sidan svårare att svänga i trängre utrymmen, att manövrera i tuffare förhållanden, att hålla en stabil kurs med när havsvågorna kommer från 45 grader, samt att surfa med när vågorna kommer bakifrån.

 • Roder eller skädda? En fråga som många ställer sig. Roder är ett system med ett fenliknande blad i aktern som du styr med hjälp av fötterna. Skädda kan beskrivas som ett centerbord som påverkar kursstabiliteten och gör kajaken mindre lovgirig, medan du får manövrera kajaken genom lutning, viktförflyttning och olika paddeldrag. Roder har sina fördelar framförallt vid långa paddlingar, träningspass och användande av vingpaddel. Skäddans fördelar framträder vid paddling med mycket manövreringsteknik och surf.

 • Kajakens vikt. En lättare kajak har förvisso sina fördelar och detta gäller huvudsakligen när kajaken ska användas för tävlingsbruk. När man väl har uppnått ett jämnt tempo under paddlingen spelar det inte så stor roll om den väger 21kg eller 26kg – oftast har paddelns vikt och konstruktion större betydelse.

 • Packning. Om du planerar för en längre tur, och speciellt om detta ska ske under vintertid, är du i behov av större packningsutrymme. Om du överlastar kajakens optimala lastkapacitet kommer stabiliteten i sin tur att försämras. Undersök hur stora packluckorna är. Stora luckor krävs för skrymmande packning.

 • Skicklighet. Är du en skicklig paddlare kan du utan problem hålla balansen i en snabbgående och mer krävande tävlingskajak samtidigt som du fokuserar på starka och effektiva paddeltag. Eller är du nybörjare och väljer en mer avancerad modell kommer all din energi att gå åt till att hålla balansen och risken finns att du inte hittar glädjen med paddlingen. För många paddlare är det oftast bättre att välja en kajak utifrån den skicklighet de har för närvarande, men det finns även de som av olika anledningar vill ha en mer avancerad kajak i ett tidigt skede.
  Fundera i lugn och ro på din skicklighet och dina eventuella mål med paddlingen, samt hur och var du kommer använda kajaken.

 • Material. Tillverkningstekniker och material är det som skiljer många modeller och kajakmärken åt. Läs vidare nedan där vi beskriver dessa närmare.Ett hållbart köp ska man ta hänsyn till när man investerar I en kvalitetsprodukt så kommer den inte bara att hålla längre, du gör också miljön en stor tjänst. Läs mer på längre ner på sidan.

 • Komfort. En kajak med god sittkomfort kan vara skillnaden mellan en njutbar och plågsam paddeltur. Sits och ryggstöd som är vadderade uppskattas av många paddlare. Har du problem med ryggen kan det vara praktiskt med ett ryggstöd som kan justeras från sittande position.Lår- och knästöd ska kännas komfortabla och bidra till en bra kontakt med kajaken. Fotstöden ska vara starka och hållbara för att verkligen kunna fungera som ett stöd när du paddlar.

 • Testa innan köp. Detta är det bästa rådet. Vem skulle köpa en bil utan att testköra den? Prova olika modeller och när du tror att du har hittat den rätta kajaken bör du hyra den för åtminstone en dag och helst en hel helg. En bra försäljare brukar oftast dra av hyran om du senare köper kajaken.

 • Andrahandsvärde. Om det är ditt första kajakköp bör du även se till kajakens andrahandsvärde eftersom du eventuellt vill byta kajak efter två till tre års användande. Billigare kajaker av glasfiber sjunker vanligtvis kraftigt i pris medan en bra plastkajak sjunker generellt sett endast 20-30% i pris.

 • Även paddeln är viktig. Många gånger väljer köparen en kajak med låg vikt och en tung paddel, men troligtvis hade paddlingen blivit mer njutbar med en lättare paddel och något tyngre kajak.


Olika material på kajaker

Termoformade (ABS)

Prijon har arbetat med detta material under många år. Först ut var barnkajaken Flipper år 2003. Materialet är en skiva bestående av flera lager plast med ytterlager av UV-stabilisering. Skivan värms upp till cirka 80 grader.

Materialet sugs ut med vakuum eller pressas in i formar för kajakens över- respektive underdel. Plasten kyls sedan ner och slutligen fogas över- och underdel samman med hjälp av en speciell list och lim.

 • Fördelarna är många. En av dess främsta fördelar är att materialet är starkt och elastiskt. Det är faktiskt så att vår första Flipper fortfarande finns kvar i vår testflotta. En annan är miljöaspekten; materialet återanvänds till stor del och ämnet epoxiharts används endast vid sammanfogning av över- och underdel. Kajaken är 10-20% lättare än vanliga plastkajaker. Plasten har en jämnare kvalitet och tjocklek med blank och tilltalande yta.

 • Nackdelar: Kajaken måste fogas ihop eftersom den tillverkas i två delar. Kajaktivs leverantör: Prijon & Vajda (Två års fabriksgaranti).

Laminerade

Olika typ av material: Glasfiber (gf) och olika former av kolfiber och aramid (ka). Formen smörjs in för att kajaken senare kunna lyftas ur formen.

Därefter lägger man på gelcoat (en form av hårdplast) för att bilda ett yttre skyddande skikt samtidigt som det även bidrar till den blanka ytan. Färgen läggs på och sedan ett antal lager av olika vävnader som dränks in i plast. När plasten har härdat lyfter man försiktigt kajaken ur formen. Slutligen fogas delarna för skrov och däck samman med hjälp av en list på in- och utsidan. En mer ekonomisk men inte lika noggrann metod är att använda en maskin som sprutar in en blandning av plast och uppklippt glasfiber i formen. Nackdelarna är att man inte kan vara lika noggrann och oftast håller kajaken sämre vad gäller yttre påverkan.

 • Fördelar: Styvhet och låg vikt vad gäller framförallt kajaker tillverkade av kolfiber och aramid.

 • Nackdelar: Mer känsliga för förslitning och skador.

Blåsmodulerade i HTP-plast

Prijon startade med denna teknik i början av 80-talet när de köpte sin maskin av en tillverkare som gjorde vindsurfingbrädor. Det som är mest utmärkande är att kajakerna klarar av de allra tuffaste prövningarna. Plastbitar, färg och UV-stabilisator hettas upp i en ugn till 205°C. Plasten pressas ut genom ett munstycke och ser ut som ett långt och segt plaströr. Två formhalvor sluts sedan om plastmassan. Tunna blåsrör sticks in för att blåsa upp plasten som en ballong i formen. Formen kyls sedan ned med vatten och plastkajaken tas ut.

 • Fördelar: Uppvärmningen till endast 205°C gör att den molekylära strukturen fortfarande är intakt i plasten och medför att kajaken blir styv, hållbar och har ett bra minne (dvs att om kajaken får en buckla rätar den automatiskt ut sig vid uppvärmning). Kajaken gjuts i ett stycke vilket påskyndar tillverkningsprocessen. Materialet är i stort sett återvinningsbart. Kajakerna är extremt hållbara.

 • Nackdelar: Något kostnadskrävande metod, yngre än termoformade kajaker.

Rotationsgjutna kajaker

Tekniken är numera den vanligaste metoden på marknaden. Trots att tekniken används av flera olika företag kan resultaten ändå bli olika. Venture Kayaks och Pyranha utmärker sig genom att använda moderna cylinderliknande ugnar med bra möjligheter att kontrollera uppvärmningen och behålla värmen i ugnen. De använder sin egen typ av plast som utvecklats under tjugo år samt utför detaljarbetet med stor noggrannhet.
Man kan gjuta kajaken antingen i ett homogent lager eller i en Trelagerskunstruktion.

 • Fördelar: Hela kajaken gjuts i ett stycke. Relativt låg tillverkningskostnad. Venture Kayaks nyttjar denna teknik för sin tillverkning i Storbritannien där de använder uppdaterad produktionsteknik samt återanvänder plastdelar.

 • Nackdelar: På grund av den höga värmen får plasten inte lika bra minne som en blåsmodulerad kajak. Något tyngre än termoformade kajaker. Relativt lång tillverkningsprocess.

 • Kajaktivs leverantörer på rotationsgjutna kajaker: P&H, Venture Kayaks, Pyranha, Feelfree, Jackson Kayaks och Liquidlogic kayaks. (Två års fabriksgaranti).

Se även vårt sortiment av SUP brädor