SUP

Stand Up Paddling eller SUP som det ofta kallas växer snabbt I Sverige och I världen. Det finns många olika märken och modeller på marknaden idag och där ingår olika storlekar och konstruktioner att välja bland när man ska köpa sin SUP-bräda och utrustning. Nedan går vi igenom allt du behöver veta för att kunna välja en en SUP-bräda som passar just dig!

Kajaktiv är distributören för Redpaddleco i Sverige. Vi har valt att endast fokusera på deras brädor efter 9 års erfarenhet sedan de tidiga dagarna med Stand Up Paddling. Innovativa och marknadsledande design och hög kvalitet med bra kundservice!

För mer information om Redpaddleco som företag, besök deras webbplats här.

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-30 av 49

Sida
Per sida
Fallande ordning
  1. Windsurf Rig
    2 966,50 kr 3 490,00 kr
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-30 av 49

Sida
Per sida
Fallande ordning

Uppblåsbar SUP-bräda. 

Har blivit den mest populära konstruktionen för SUP-brädor på den europeiska marknaden idag tack vare möjligheten att rulla ihop den och enkelt kunna packa ner den i väskan som ofta följer med. Vi tar den enkelt med SUP-brädan i bilen, på bussen eller på flyget. De uppblåsbara SUP-brädorna är mer tåliga och klarar av kollision mot stenar och hårda kanter bättre än en kompositbräda. Det finns många olika kvaliteter av uppblåsbara SUP-brädor på marknaden men ett bra tips är att alltid fråga vad det maximala rekommenderade trycket är. SUP-brädor med högsta kvalitet klarar av minst 20 psi (pound force per square inch). Under de första åren när sporten formades var det ganska stor skillnad i prestanda på uppblåsbara brädor och kompositbrädor. Idag är skillnaden väldigt liten tack vare den förfinade teknik som används för att göra de uppblåsbara brädorna styva och lättpaddlade.

Kompositbrädor

En kompositbrädas egenskaper står för prestationen genom en komplex uppbyggnad av olika lager glasfiber, trä och kolfiber som ramar in en kärna av frigolit. Kärnan i sig är förstärkt med en trälist som går rakt igenom SUP-brädans mitt. Dessa SUP-brädor är ofta täckta av en gel som ger den en färgstark design. Nackdelen är att dessa SUP-brädor är mycket känsliga mot stötar och slag. Då SUP-brädan är gjord av glasfiber bör man uppe på land hantera den som om den enbart var gjord i just glas.Dessa SUP-brädor håller väldigt hög kvalitet är materialvalet i konstruktionen oftast relativt dyrt. Dessa kan även vara svåra att förvara och transportera då de tar mycket plats.

Storlek och modell

Generellt är en längre SUP-bräda snabbare, kortare SUP-bräda lättare att svänga och en bredare SUP-bräda stabilare. För surfing bör du titta efter en SUP-bräda som är under 10 fot för att lätt kunna manövrera dig på vågen. Om du däremot vill turpaddla och fånga mindre vågor bör SUP-brädan vara minst 10 fot.

Om du letar efter en snabb SUP-bräda för race eller långa turer bör SUP-brädans längd vara minst 12 fot, i internationella racetävlingar är klasserna 12’6 fot, 14 fot eller unlimited.
Kom bara ihåg att det är stor skillnad på att paddla på platt vatten som till exempel en insjö och att paddla i turbulent vatten som ute på havet. Många paddlare blir enormt trötta i benen när det är grov sjö, då underlättar det att ha en lite bredare SUP-bräda för extra stabilitet. Om du är intresserad av racing rekommenderar vi en SUP-bräda som är max 29 fot bred. SUP-brädor som är bredare än så kommer ge dig stort motstånd i paddeltaget. I våra tester har 28 fot SUP-brädor visat bäst resultat i grov sjö.

Svenska SUP Kommitten har beslutat att 2015 kommer alla racebrädor upp till 14 fot vara tillåtna I Svenska Sup Race Serien SSRS och SM.
Testa gärna de olika längderna om du har möjlighet. En 12’6 fot SUP-bräda är generellt snabbare att svänga runt bojar med men en stor person kanske har stor fördel av en något längre SUP-bräda.

SUP-Yoga

Yoga på SUP har blivit otroligt populärt det senaste året. För att maximera ditt yogapass finns nu SUP-brädor som är mellan 32 och upp till 40 tum breda. Yoga på vattnet utmanar din balans och kroppskontroll ytterligare ett par nivåer. Med den mjuka ytan och den uppblåsbara konstruktionen blir brädan en perfekt plattform till ditt yogapass. Det avtagbara axelbandet gör den enkel att bära fram till vattnet.

Red Paddle Co några av de få som erbjuder uppblåsbara SUP-brädor som man kan pumpa upp till 20 psi eller mer. Det höga trycket är en bra indikator att SUP-brädorna är av bästa kvalitet, dessutom blir SUP-brädan stabilare att använda samt får en bättre prestanda. Nedan har vi listat upp ett antal punkter som förklarar varför Red Paddle Sport är ett utmärkt alternativ för dig som vill ut och paddla lite längre turer men även kunna fånga en våg till havs och få den där härliga surfen!

  • Titanpumpen gör det lätt för dig att pumpa upp SUP-brädan till ett högt tryck och det går förvånansvärt snabbt.
  • Den medföljande väskan med hjul gör det enkelt för dig att ta med dig SUP-brädan vart du vill.
  • Skön matta på ovansidan av brädan som ger dig utmärkt fäste så att du inte halkar på SUP-brädan.
  • RSS-skenor på brädans sidor som ger otrolig styvhet, enkla att montera!
  • Superlätt att montera av och på fenan.
  • Finns i flera längder för att passa din längd och vikt.

Mer om Red Paddle Co

Red Paddle har tillverkat uppblåsbara SUP-brädor, paddlar och tillbehör sendan 2008. Tack vare detta kan de fokusera på att tillverka SUP-brädor på ett unikt sätt som ingen annan gör och därmed ger dig en upplevelse utöver det vanliga. Redpaddles filosofi är att bara för att du köpt dig en uppblåsbar SUP-bräda skall du inte behöva göra avkall på prestanda, utseende eller kvalitet. Uppblåsbara SUP-brädor skall vara lätta att använda utan att göra avkall på prestandan.

Tjocklek

Redpaddles SUP-brädor finns i tre olika tjocklekar 100 mm ger bättre egenskaper för surf,  120 mm för en styvare SUP-bräda, men fortfarande bra egenskaper för surf. 150 mm för extra styvhet där rak kurs och lastkapacitet prioriteras.

Tec Air

Tec Air är ingen produkt, det är en process. Genom att se över hela produktionsprocessen

och förfina varje enskild detalj har Red Paddle gjort det möjligt att producera de allra bästa SUP-brädorna på marknaden. Alla Red Paddles SUP-brädor är tillverkade efter Tec Air-processen vilket säkerställer bästa möjliga kvalitet.

Titan, två pumpar i en

Titan är en kombination av Eze och HP-pumpen. När man börjar pumpa använder man båda kamrarna, när det är dags att bygga tryck i brädan, drar man ur pluggen som endast aktiverar den ena kammaren. Med denna pump halverar man tiden det tar att pumpa en SUP-bräda. 

Why Choose a Redpaddleco SUP